Avtalsrörelsen

TT: Pappers hoppar av LO-samordningen

Pontus Georgsson.

Enligt vad TT erfar ställer sig nu även Pappers utanför LO-samordningen. Pappers har redan tidigare gått ut hårt och krävt förhållandevis högre lönekrav. Tidigare på tisdagen lämnade Kommunal beskedet att förbundet kör sin egen avtalsrörelse.

Publicerad

Seko är ett av de övriga tolv förbunden som står bakom den i övrigt gemensamma linjen, men har full förståelse för Kommunals hållning och val att bryta sig ur LO-samordningen.

"Till skillnad från Kommunal som vill satsa på enskilda grupper så är vår uppfattning att det måste göras breda satsningar för att minska löneskillnaderna, i synnerhet mellan kvinnor och män", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.

Låglönesatsning

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är dock inte särskilt orolig för att det spruckna LO ska röra till lönerörelsen alltför mycket.

– Jag tror inte att man ska vara särskilt orolig, märket har klarat sig tidigare, säger Weihe.

LO:s låglönesatsning är utformat som så att de som tjänar strax över 26 000 kronor i månaden eller mindre, ska få krontalspåslag, medan de som tjänar bättre ska få procentpåslag. Det gör att de lägre betalda får procentuellt högre påslag, en låglönesatsning helt enkelt.

Arbetsgivarna gillar som regel inte låglönesatsningar överhuvudtaget. Och en brytpunkt omkring 26 000 låter dessutom väl högt, anser Anders Weihe.

– Då är det inte längre en låglönesatsning.