Avtalsrörelsen

Tvärnit i förhandlingar med Handels

Svensk Handel strandade avtalsförhandlingarna med Handels och begärde i går på måndagen medling från Medlingsinstitutet. <br/>- Avtalet har inte löpt ut och vi har inte varslat om strejk, så det kan inte bli fråga om tvångsmedling, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.

Publicerad

Svensk Handels förhandlingschef Bo Cederlöf beskrev i fredags förhandlingsläget som låst.

- Vi gav ett bud redan från början som följde industrinormen, det så kallade märket. Det var ett nytt grepp, ett sorts slutbud. Märket är ju 2,6 procent på ett år, vi la ett bud på 3 procent på 14 månader, förklarade han för Lag & Avtal.

På frågan hur förhandlingarna sedan har gått till svarade Bo Cederlöf:

- Vi förhandlar men det blir mycket att vi lyssnar på Handels när de går igenom sina krav. Och vi har sagt nej till jämställdhetspott.

I går tog Svensk Handel kontakt med Medlingsinstitutet och begärde medling. Men för att medlare ska utses i det här skedet krävs att Handels säger ja till en sådan så kallad frivillig medling.

- Vi ska diskutera den saken i eftermiddag, säger John Haataja på Handels.

Han är kritisk till Svensk Handels sätt att förhandla.

- De presenterade i början ett papper skrivet av Svenskt Näringsliv. De har inte förhandlat över huvud taget. Det är oansvarigt tycker vi. Hela svenska modellen bygger på fria förhandlingar mellan parterna, säger John Haataja.

Klart att de tar Medlingsinstitutet till hjälp när de vet Claes Stråths inställning, menar han.

- Medlingsinstitutets medlare kommer inte att gå med på något utöver 2,6 procent och inte heller någon jämställdhetspott. Det har Claes Stråth varit tydlig med.