Avtalsrörelsen

Unikt 2020 − fritt från konflikt

FREDLIGA AVTALSFÖRHANDLINGAR 2020. Inte en enda arbetsdag gick förlorad på grund av strejk eller lockout, varken i avtalsrörelsen eller i andra sammanhang, konstaterar Medlingsinstitutet i den kommande årsrapporten. Foto: JUREK HOLZER / SvD / TT
Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. Foto: Janerik Henriksson/TT-Bild

AVTALSRÖRELSEN. Det gick fredligt till, inte en enda strejkdag noterades under 2020 − den stora avtalsrörelsen till trots. Det har aldrig inträffat förut. – Det vittnar om ett stort ansvarstagande hos parterna, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Publicerad

Även antalet medlingar var betydligt färre än under andra jämförbara förhandlingsår, skriver Medlingsinstitutet, MI, i ett pressmeddelande med anledning av den kommande årsrapporten.

Under 2020 var det cirka 500 förhandlingar som omfattade tre miljoner anställda. Medlingsinstitutet utsåg medlare i tio tvister som kan kopplas till avtalsrörelsen.

– År 2020 bestod av intensiva förhandlingar mellan parterna i en mängd olika frågor. Det är anmärkningsvärt att detta kunde ske utan en enda konfliktdag, säger Irene Wennemo.

Avtalsrörelsen sköts upp ett halvår på grund av coronapandemin och återupptogs i oktober, efter lasförhandlingarna kraschat.

MI skriver att den otrygga arbetsmarknaden bidrog till att den nedåtgående trenden för medlemsantalet i LO:s förbund bröts. Flest nya medlemmar fick Kommunal och Handels:

”Sammanlagt ökade antalet medlemmar i LO:s, TCO:s och Sacos förbund med närmare 68 000 yrkesaktiva under året. Tjänstemannaförbundet Unionen befäste sin ställning som landets största fackförbund. Även inom Svenskt Näringsliv ökade antalet medlemsföretag.”

Den ekonomiska nedgången var stor under årets tre sista kvartal men konkurrentländerna drabbades värre. Arbetslösheten steg till den högsta nivån sedan 1997.

”Samtidigt är nedgången i arbetade timmar än mer dramatisk vilket tyder på att korttidsarbetet bidragit till att hålla arbetslösheten nere.”

– Utformningen av de ekonomiska stimulanserna samspelade i stora drag bra med den svenska arbetsmarknadsmodellen, konstaterar Irene Wennemo.

Enligt MI uppgår den uppmätta löneökningstakten för 2020 hittills till 1,8 procent.

Se Medlingsinstitutets presentation om kommande årsrapporten på Youtube.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev