Avtalsrörelsen

UNT stäms av facket - igen

Enligt Journalistförbundet är det bristerna med schemaläggning och den slarviga hanteringen av arbetstidsförkortningar som ligger bakom ersättningskraven. (Redaktionen på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Scanpix

Upsala Nya Tidning stämdes i fjol på totalt 9,2 miljoner kronor. Tvisten gällde 67 journalister som under många år fått jobba för mycket. Nu är det dags igen. Journalistförbundet går till Arbetsdomstolen.

Publicerad

Karolina Tolstav är klubbordförande på tidningen i Uppsala. Hon är den som på lokal nivå har drivit ärendet. Den nya stämningsansökan handlar om sex anställda som fått arbeta övertid utan den ersättning som facket anser att de har rätt till. Förbundet kräver 10 000 kronor per person i skadestånd.

- Vi hade lönerevisioner 1986 och 1979 där vi fick extra lediga dagar som en del av en uppgörelse, säger Karolina Tolstav.

Förra året begärde anställda på UNT att få kompensationsledigt. Men arbetsgivaren sa nej med motivationen: Avtalet är uppsagt.

- När arbetsgivaren sa upp de lokala avtalen meddelade man att även dessa dagar försvann. Från klubbens sida och även förbundet så säger vi att man kan inte säga upp lönerevisioner, fortsätter Karlina Tolstav.

Tvisten kommer in som en del i den stora AD-tvisten, som dragit ut på tiden. I juni träffades parterna för att se om de kunde komma överens. De hann inte klart. Den 4 oktober möts de igen för att se om de kan mötas på mitten. Om de inte lyckas kan det bli ännu en muntlig förberedelse. Om fack och arbetsgivare inte heller då lyckas förlika blir det rättegång i AD. Men Karolina Tolstav tror att det kommer att dröja till efter nyår.

- Alltihop har blivit väldigt fördröjt. Jag har ingen aning nu. Det blir troligtvis på andra sidan årsskiftet. Men man kan inte vara helt säker. Det är ett massivt material med mycket folk och många olika avtal och brott som berörs. Nu ligger frågan hos förbundet. Vi i klubben är naturligtvis part i målet och fortsätter att jobba med underlaget, men det är Journalistförbundets fråga nu när det handlar om kollektivavtalsbrott.