Avtalsrörelsen

Uppsagd förhandlingsordning
”Det är sånt som händer”

Medlingsinstitutets gd, Claes Stråth, tar Teknikföretagens uppsägning av Industriavtalet med ro. Men en konsekvens är att det blir institutet som utser medlare i nästa valrörelse, påpekar han.

Publicerad

Industriavtalet är ett av cirka 15 förhandlingsordningsavtal. Tidigare har sådana avtal sagts upp av en part, som till exempel Kommunal för några år sedan, påminner Claes Stråth.  Även Läkarförbundet har sagt upp det kommunala förhandlingsordningsavtalet.
– Det är sånt som händer, det är inte så anmärkningsvärt som företeelse, säger Claes Stråth.
 De båda förbunden har nu bara reglerna i medbestämmandelagen att hålla sig till. Som att stridsåtgärder ska varslas sju arbetsdagar i förväg. Kommer de inte överens med sin motpart kan det bli fråga om så kallad tvångsmedling. Det vill säga förhandlingsordningsavtalets egna bestämmelser om hur medling ska gå till, ersätts av att det är Medlingsinstitutet som utser medlare nästa gång det behövs. Industriavtalets egna medlare, de sex opartiska ordförandena, blir alltså inte inblandade i förhandlingarna mellan Teknikföretagen och dess motparter i nästa avtalsrörelse.

- Teknikföretagen är visserligen en dominerande part inom Industriavtalet. Sett till antalet anställda står de för ungefär hälften, säger Claes Stråth.

Men på samma sätt stod Kommunal för ungefär en lika stor del av det kommunala förhandlingsordningsavtalet. Och det har ju inte hänt något särskilt sedan det sades upp, menar Claes Stråth. Dessutom täcker inte Industriavtalet in hela den internationellt konkurrensutsatta sektorn – den som ska vara löneledande. Vissa delar av tjänstesektorn är redan nu utanför Industriavtalet, påpekar Medlingsinstitutets generaldirektör. Han tar Teknikföretagens uppsägning med ro.

- Och om det kommer att leda till att fler säger upp avtalet återstår att se.