Varsel om strejk på Ikea-restauranger

2020-12-03 09:30 TT  

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar om strejk på tre Ikea-restauranger, dels i Stockholm, dels vid varuhuset i Västerås. Detta efter att förhandlingarna mellan HRF och Svensk handel gällande kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda inom handeln slutat i oenighet.

"Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser", säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Svensk handel poängterar att man accepterar kraven på en låglönesatsning men att den ska finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på totalt 5,4 procent över 29 månader.

Läs mer: Här är medlarna i restaurangkonflikten

"Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll", säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Strejken och blockaden bryter ut den 11 december klockan 11 om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen