Avtalsrörelsen

"Vi hade räknat med fler medlingsuppdrag"

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth tycker det är roligare att medla i en konflikt som många bryr sig om. Foto: Jörgen Appelgren

Claes Stråth på Medlingsinstitutet hade räknat med många medlingar i årets avtalsrörelse. Men det blev bara en handfull.<br> – Parterna börjar förstå vad vi har för uppdrag, säger generaldirektören. 

Publicerad

Har ni firat att det blev så få medlingar?

– Nä, avtalsrörelsen är ju inte helt över, några avtal återstår. Men visst hade vi räknat med fler. Ett antal riskfaktorer fanns inför årets avtalsrörelse. Ett förestående riksdagsval kan leda till konflikter, dessutom stod vi inför en omfattande avtalsrörelse och flera av parterna hade behövt medling tidigare.

Men alla är inte nöjda, det muttras lite bland arbetstagarorganisationerna?

– Det är naturligt. En del fackliga organisationer hoppas på att vi ska kunna lägga fram medlingsförslag utanför industrinormen, men det är inte förenligt med uppdraget vi fått från staten. Vi verkar för en välfungerande lönebildning och den innebär att avtal inom industrin är normerande.

Vad ska fackförbund göra som har ett behov att gå utanför industrinormen?

– De måste hitta en långsiktig strategi i förhandlingarna, inte varsla sig fram till förbättringar för vissa grupper. En väg är att de fackliga organisationerna går samman. Det har skett inom både LO och industrin, vilket har gett resultat.

Men varför är det så farligt om ni lägger fram ett förslag med förbättringar för en eftersatt grupp?

– Staten kan inte – via Medlingsinstitutet – gå in och hjälpa vissa grupper att få bättre villkor. Vilka ska staten välja mellan, kvinnorna, de lågavlönade, lågavlönade kvinnor, lågavlönade akademiker? Det måste vara en uppgift för parterna att hitta lösningar, staten ska vara neutral.

Så missnöjda fackförbund borde skälla på politikerna, inte på medlarna?

– Ja, det är ju från staten vi får vårt uppdrag. SKTF vill att vi ska få ett tilläggsuppdrag för att verka för att de strukturella löneskillnaderna minskar, men något sådant har vi inte fått.

Moderaterna ville ju före valet ge er förstärkta resurser. Har regeringen hört av sig?

– Nja, vi har de resurser som krävs i dag för vårt uppdrag. Men det kan ju komma en utvidgning, vi får väl se.

Det sägs att parter kan bli beroende av att begära medling, stämmer det?

– Jo, vi har väl några stamkunder här, men några har försvunnit, till exempel Byggnads och Byggindustrierna. De lyckades hitta ett avtal utan medling denna gång. Mycket för att de lyckades slå ihop flera avtal.

Ni kanske borde hitta medlingsförslag som är tillräckligt bra för att de ska acceptera, men tillräckligt dåliga för att de inte ska komma tillbaka?

– Så har vi inte tänkt, vi försöker hitta lösningar för båda parter som ska fungera. Parterna tycker ofta att de har misslyckats när de begär medling, men det behöver inte vara så. Ibland behöver de bara lite hjälp.

ST och Arbetsgivarverket lyckades också komma överens för första gången på många år. Kanske för att de bytt förhandlingschefer?

– Jo, nytt folk kan ha lättare att komma överens, fast jag vet inte om det var så just i det här fallet. Då kan man komma ifrån långvariga låsningar. Å andra sidan kan man få nya problem med nytt folk.

Vad krävs för att bli en duktig medlare?

– Att vinna parternas förtroende är förstås avgörande. Samtalen ska vara öppenhjärtiga om vad som ska lösas. Sedan är det viktigt att kunna lyssna, att förstå vad parterna vill och gärna vara bättre informerad än parterna.

Berätta om en medling du blivit nöjd med?

– Hm, kisspauskonflikten var spektakulär. Kommunal var väldigt skickliga och fick med sig media.  Konflikten hade dessutom stor påverkan för tredje part. Det är förstås roligare att medla i en konflikt som många bryr sig om.

Är det svårt att hitta duktiga medlare?

– Nej, intresset är stort. Jag får ofta propåer från folk som vill bli medlare, ibland får jag tips på namn.  Ofta har de haft en ledande position inom arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer. De kan också vara före detta politiker. Vi har en lista på 35-40 medlare.

Några kvinnor?

– Javisst, nu har vi tolv kvinnliga medlare. Att få in fler kvinnor är en medveten satsning från min sida. Allt oftare företräds ju parterna av kvinnor, då ska det också finnas kvinnliga medlare.

Vad tror du om nästa avtalsrörelse, hoppas du att ni får sitta här sysslolösa?

– Vi kommer att medla även i nästa avtalsrörelse, det är jag helt övertygad om.

Rutinerad medlare

Namn: Claes Stråth.

Ålder: 63.

Bor: Hus i Gränna, övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Hustru och två döttrar.

Bakgrund: Utbildad socionom. Under 20 år förhandlingschef vid Svenska Kommunförbundet. Haft uppdrag för Medlingsinstitutet som fast medlare i Stockholms län sedan 1994, generaldirektör sedan 2006.