Avtalsrörelsen

”Vi måste läka ihop förbundet”

”Jag ser fram emot att göra något jag aldrig egentligen tänkt att jag skulle göra. Jag har många frågor att sätta mig in i”, säger Urban Pettersson. Foto: Christine Olsson/TT

Anställningsintervjun. Den 15 oktober valdes Urban Pettersson till ny ordförande för Elektrikerförbundet. Nu börjar arbetet med att ena förbundet efter slitningarna som har varit.

Publicerad

Urban Pettersson har arbetat som förhandlingschef på Elektriker­för­bundet sedan 2015. I höstas fick han frågan om han ville kandidera till ordförande när den förre hastigt avgick.

– Det var aldrig självklart att jag skulle kandidera, men någonstans känner man ett ansvar. När föreningen kallar känner jag mig förpliktigad att ställa upp.

Den tidigare ord­föranden avgick när Aftonbladet skrev om hans fördelaktiga lägenhetskontrakt och hur medlemmar betalat för ett officiellt 50-årsfirande, bland annat. Hur var det att tillträda under en sådan kris?

– Jag var nog ganska lugn fastän det är en besvärlig situa­tion. Nu har vi att läka ihop förbundet och tydligt profilera oss med starka kollektivavtal.

Hur läker man ihop ett förbund?

– Den nya ledningen måste börja bygga en bättre plattform för att ena oss i förbundet. Det finns låsningar i vissa frågor som vi behöver jobba med.

Vad krävs av dig som ord­förande?

– Jag tänker att vi måste våga ta debatten och prata om de frågor där våra åsikter skiljer sig åt. Som vad som är viktigast och vem som ska göra vad.

Vilka andra ut­man­ingar står du inför?

– För egen del handlar det om att få grepp om vad jag ska göra och för förbundets del handlar det om att komma samman för att genomföra en bra avtals­rörelse. En annan utmaning är att förbättra våra medlemssiffror, för vi har haft en sakta vikande trend under en lång period.

Du var tidigare förhandlingschef. Vilken kunskap kan du dra nytta av i din nya roll?

– Framför allt kunskapen att förhandla. Den behövs i många situationer när man som ordförande ska hitta enighet i olika frågor.

Har du någon hjärtefråga?

– Ja, flera! En är hur mycket vi ska arbeta. Jag skulle tycka att det var intressant att diskutera en reducering av veckoarbetstiden. En annan viktig fråga är hur vi får större mångfald i branschen.

Varför blev du elektriker?

– Det var lite av en slump. Jag ville ha ett praktiskt yrke och bli målare, men morsan tyckte att lösningsmedlen var farliga. Så jag valde att bli elektriker.