Avtalsrörelsen

Wanja Lundby-Wedin: EU-förslaget inskränker strejkrätten

EU-kommissionen föreslår nya regler för att stärka skyddet för utstationerade arbetare. Men samtidigt passar kommissionen på att ta in EU-domstolens praxis, att friheten att tillhandahålla tjänster är lika stark som rätten att strejka, i lagförslaget.

Publicerad

Direktivet från 1996 är en viktig kompromiss mellan de två principerna, och det definierar vilka de huvudsakliga arbetsvillkoren som minst ska gälla, menar kommissionär László Andor.

- Men det har visat sig att dessa minimivillkor för utstationerade ofta inte respekteras. Det kan rent konkret betyda att de helt enkelt inte får den lön de har rätt till.

Det sade kommissionären bland annat i samband med kommissionen beslutade att lägga fram förslaget, som kallas ”Monti ll”, i går på onsdagen. Lásló Andnor sa också:

- ”Monti ll”-reglerna bekräftar tydligt att den grundläggande strejkrätten och den ekonomiska friheten är på jämställd fot med varandra.

Därför behandlas dessa två förslag som ett paket, menade han.

Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol beklagar att förslaget inte är någon hjälp mot de problem Viking- och Laval-målen har lett till. Förslaget är också för svagt för att var ett medel i kampen mot dumpning av de sociala villkoren, menar hon. Europafacket vill i stället ha ett socialt kontrakt som garanterar alla EU:s arbetare grundläggande rättigheter.

Här i Sverige uttalar LO:s ordförande stark kritik mot förslaget:

– Vi har i dag en väl fungerande ordning för hur konflikter ska regleras och EU-förslaget skulle medföra en inskränkning av grundläggande fackliga rättigheter såsom den fria förhandlingsrätten i vilken konflikträtten är en viktig del, säger hon i ett pressmeddelande.

Wanja Lundby-Wedin säger också:

– Strejkrätten är en del av demokratins grundstommar. Detta är en fråga som ska regleras nationellt, i demokratiska former inte av en domstol i EU.

LOs uppfattning är att kommissionens förslag är så långtgående att det skulle bryta mot de normer för konflikträtten som FN slagit fast inom International Labour organisation (ILO). Organisationen kräver nu att Sveriges regering agerar i ministerrådet för att stoppa kommissionens lagförslag.