Debatt

Debatt

”Inrätta specialavdelning i EU-domstolen”

DEBATT. Med en specialavdelning kan sådana missförstånd undvikas som inträffade i förhandsavgörandet rörande AD-domen om kollektivavtalstolkning vid verksamhetsövergång, skriver debattören.

Debatt

Integreringens plus och minus

LEDARE. I förra veckan deltog jag i Lag & Avtals seminarium på temat gränslöst arbete. En av föreläsarna var Gunnar Aronsson, professor vid Stockholms universitet och en nestor inom arbetslivsforskningen. Det han ser i sin forskning om hur digitaliseringen förändrar arbetsförhållandena borde få oss alla att vakna till ordentligt.

Debatt

Företagande är samhällsansvar

KRÖNIKA. På svenska Wikipedia beskrivs Bill Gates som datorpionjär och filantrop. Att kalla sig filantrop kan verka förmätet, men nog har Gates gjort sig förtjänt av beskrivningen.

Debatt

”Lagstiftningen leder ofta till konflikter”

DEBATT. Lagstiftningen måste hänga med i vad som sker i arbetslivet med lägre facklig anslutning och ett sjunkande antal skyddsombud. Vår rapport är inte angrepp på den svenska modellen, skriver Svenskt Näringslivs experter.

Debatt

”Matbud förtjänar schyssta villkor och avtal”

DEBATT. Matbud är ett riktigt yrke som förtjänar riktiga anställningar med schyssta villkor och kollektivavtal. Allt annat är oanständigt, skriver Markus Pettersson, på Transportarbetareförbundet.

Debatt

”Vårt förslag gynnar både kvinnor och män”

REPLIK. Ledarna menar inte att kvinnor själva bär ansvaret för sämre löne- och karriärsutveckling, som Josefine Wilson skriver. Istället beror det på det snedfördelade uttaget av föräldraförsäkringen.

Debatt

”Ställ hårdare krav på arbetsgivarna”

REPLIK. Vems är felet att kvinnor får sämre lön, karriär och pension? Enligt Ledarna är det kvinnorna själva, när de väljer att vara hemma med barn. I mitt tycke är felet arbetsgivarnas, skriver Josefine Wilson.

Debatt

Utvisningshot visar på bristande lagstiftning

DEBATT. Flera arbetstagare med nyckelpositioner på Spotify riskerar utvisning från Sverige, enligt bland annat Lag & Avtals artikel den 20 februari 2017. Anledningen till utvisningshoten är att bo­laget missat att teckna tjänstepension för vissa av arbets­tagarna, skriver här jur kand Sofia Eriksson, Advokatfirman Attoff Law.

Debatt

Rättssäkrare för individen med allmängiltiga kollektivavtal

DEBATT. Allmänna domstolar kan inte kollektivavtal. Det kan få allvarliga konsekvenser för enskilda personer som förlorar jobbet och till och med riskerar utvisning. Arbetsdomstolen är bäst lämpad att avgöra dessa konflikter. Parterna måste ta tag i frågan. Allmängiltigförklaring av kollektivavtal enligt norsk modell kan vara en lösning. Det skriver Medlings­institutets tidigare generaldirektör Claes Stråth.