Debatt

Debatt

”Stoppa omotiverade registerkontroller”

DEBATT. Vi är oroliga för att arbetsgivare anser sig ha rätt att veta saker om sina anställda, som historiskt tveklöst har tillhört den privata sfären, skriver företrädare för Unionen.

Debatt

”Varför hastar regeringen med nytt fotoförbud?”

DEBATT. I fredags presenterade regeringen sitt förslag om att förbjuda spridning av foton från rättegångar. Journalistförbundet är kritiskt till förslaget särskilt som regeringen redan genomfört och är på väg att genomföra flera liknande förändringar.

Debatt

”DO:s mål i EU-domstolen hotar inte svenska modellen”

DEBATT. ”Möjligheten till förlikning är viktigt för den svenska modellen” säger arbetsmarknadens parter i en artikel i Lag&Avtal med anledning av att DO vill driva ett förlikat diskrimineringsfall från tingsrätten vidare till EU-domstolen. DO, Martin Mörk, menar nu i en debattartikel att ingen förlikning har skett i målet.

Debatt

Vad är ett skäligt jobberbjudande?

DEBATT. Turordningsreglerna i Las är ett hett ämne just nu. Om turordningsreglerna i framtiden ska göras mer flexibla eller inte, eller avskaffas, är en politisk fråga där din inställning ofta avgörs av din politiska hemvist.

Debatt

”Rättsväsendet urholkar upphovsrätten”

DEBATT. Skapandet av en specialdomstol för upphovsrättsliga mål blev fel. Domen i fotografimålet mellan Sara Skyttedal och Dagens Nyheter är så oroande att regeringen måste åtgärda bristerna på Patent- och marknadsdomstolen. Det skriver Putte Salminen och Paul Vestergren, verksamhetsledare respektive ordförande i Bildleverantörernas Förening, i en debattartikel för Lag & Avtal.

Debatt

Arbetsgivaren betalar när arbetstagaren gör fel

Arbetsrätten räcker inte för att råda bot på de problem som Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter orsakar, och arbetstagarens skyldigheter i arbetsmiljölagen har helt glömts bort. Det skriver Hans Eriksson, biträdande förhandlingschef för Plåt & Ventföretagen.