Debatt

Debatt

”DO:s mål i EU-domstolen hotar inte svenska modellen”

DEBATT. ”Möjligheten till förlikning är viktigt för den svenska modellen” säger arbetsmarknadens parter i en artikel i Lag&Avtal med anledning av att DO vill driva ett förlikat diskrimineringsfall från tingsrätten vidare till EU-domstolen. DO, Martin Mörk, menar nu i en debattartikel att ingen förlikning har skett i målet.

Debatt

Vad är ett skäligt jobberbjudande?

DEBATT. Turordningsreglerna i Las är ett hett ämne just nu. Om turordningsreglerna i framtiden ska göras mer flexibla eller inte, eller avskaffas, är en politisk fråga där din inställning ofta avgörs av din politiska hemvist.

Debatt

”Rättsväsendet urholkar upphovsrätten”

DEBATT. Skapandet av en specialdomstol för upphovsrättsliga mål blev fel. Domen i fotografimålet mellan Sara Skyttedal och Dagens Nyheter är så oroande att regeringen måste åtgärda bristerna på Patent- och marknadsdomstolen. Det skriver Putte Salminen och Paul Vestergren, verksamhetsledare respektive ordförande i Bildleverantörernas Förening, i en debattartikel för Lag & Avtal.

Debatt

Arbetsgivaren betalar när arbetstagaren gör fel

Arbetsrätten räcker inte för att råda bot på de problem som Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter orsakar, och arbetstagarens skyldigheter i arbetsmiljölagen har helt glömts bort. Det skriver Hans Eriksson, biträdande förhandlingschef för Plåt & Ventföretagen.

Debatt

”Inrätta specialavdelning i EU-domstolen”

DEBATT. Med en specialavdelning kan sådana missförstånd undvikas som inträffade i förhandsavgörandet rörande AD-domen om kollektivavtalstolkning vid verksamhetsövergång, skriver debattören.

Debatt

Integreringens plus och minus

LEDARE. I förra veckan deltog jag i Lag & Avtals seminarium på temat gränslöst arbete. En av föreläsarna var Gunnar Aronsson, professor vid Stockholms universitet och en nestor inom arbetslivsforskningen. Det han ser i sin forskning om hur digitaliseringen förändrar arbetsförhållandena borde få oss alla att vakna till ordentligt.

Debatt

Företagande är samhällsansvar

KRÖNIKA. På svenska Wikipedia beskrivs Bill Gates som datorpionjär och filantrop. Att kalla sig filantrop kan verka förmätet, men nog har Gates gjort sig förtjänt av beskrivningen.

Debatt

”Lagstiftningen leder ofta till konflikter”

DEBATT. Lagstiftningen måste hänga med i vad som sker i arbetslivet med lägre facklig anslutning och ett sjunkande antal skyddsombud. Vår rapport är inte angrepp på den svenska modellen, skriver Svenskt Näringslivs experter.