Större tilltro till föreståndaren

Berättelserna om kassaslagningarna från lokalvårdaren och föreståndaren går inte ihop. Domstolens majoritet litar mest på föreståndaren.

En lokalvårdare avskedades. Enligt arbetsgivaren hade hon stämplat in felaktiga försäljningssummor i restaurangkassan i Folkets Hus Hallunda bara för att sabotera verksamheten.

Fackförbundet: Lokalvårdaren har inte gjort registreringarna. Det är föreståndaren som fabricerat anklagelserna mot henne därför att hon tidigare hade anmält honom för sexuella trakasserier.

Avskedandet ska ogiltigförklaras och den avskedade ska få 150 000 kronor i allmänt skadestånd samt den lön hon har rätt till. Om det fanns saklig grund för att säga upp henne, ska hon få ekonomiskt skadestånd samt 75 000 kronor i allmänt skadestånd.

Arbetsgivarparterna: Lokalvårdaren har flera gånger gjort kassaregistreringar för köp som aldrig gjorts. Det motiverade att hon blev avskedad eller i vart fall blev uppsagd.

Arbetsdomstolen: I åtta fall är det i och för sig troligt att det var den avskedade lokalvårdaren som gjort kassaregistreringarna. Men det är inte uteslutet att någon annan gjorde dem. När det gäller den nionde registreringen kan bara två personer ha gjort den, antingen lokalvårdaren eller föreståndaren. Deras beskrivningar är oförenliga. Lokalvårdaren hävdar att föreståndaren gjort registreringen och gillrat en fälla för henne. Föreståndaren hävdar att lokalvårdaren stod vid kassaapparaten när han kom in i köket, att hon tog ett kvitto ur apparaten och att det var hon som gjort registreringen.

Domstolens majoritet anser att föreståndarens uppgifter är värda mer tilltro än den avskedades. Lokalvårdarens agerande var så allvarligt att det fanns skäl för avskedandet.

Domslut: Hotell- och restaurangfackets talan avslås.

En ledamot, Torbjörn Johansson, utsedd av LO, anser att det inte går att sätta större tilltro till föreståndaren än till lokalvårdaren. Därför anser han att det inte är bevisat att det är hon som gjort kassaregistreringarna.

 

Dom 24/14 

Ann Norrby

Fråga experterna