Fråga Experten

Fråga Experten

Kan jag stänga av en medarbetare?

EXPERTERNA. Flera anställda klagar över dåligt beteende, gränsande till trakasserier, från en medarbetare. Men när jag försöker prata med honom säger han att det är de andra medarbetarna som ljuger. Kan jag stänga av personen under en kortare period för att försöka komma till rätta med problemen?

Nyheter

Hur påverkas min anställningstrygghet? 

EXPERTERNA. Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb. Allt verkar bra. Det är en heltidstjänst. Företaget vill att jag fakturerar bolaget i stället för få lön. Hur påverkas min anställningstrygghet av det?  

Nyheter

Måste jag byta förbund?

Jag är ingenjör och medlem i Sveriges Ingenjörer. Nu har jag bytt jobb och den enda fackklubben på företaget är Unionen som vill att jag blir medlem där. Även arbetsgivaren har sagt att det vore bra. Jag känner mig pressad att byta, men egentligen vill jag inte. Vad gäller?

Nyheter

Kan min arbetsgivare tvinga mig att jobba hemma?

EXPERTERNA. Jag jobbar på ett mindre IT-bolag. Vi var beredda på att återvända till kontoret under hösten men arbetsgivaren har sagt upp lokalerna och kräver att alla jobbar hemifrån eller hos kund. Kan företaget göra så?

Fråga Experten

Kan jag be medarbetaren att gå ner i vikt?

EXPERTFRÅGA. Jag är projektledare på ett byggbolag. En av medarbetarna har ökat i vikt på senare år och är nu kraftigt överviktigt. Kan jag kräva att han ska gå ner i vikt?

Tidningen

Måste jag acceptera provanställning?

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb. Allt verkar jättebra men arbetsgivaren insisterar att jag ska provanställas. Jag har 20 års erfarenhet i min bransch och har svårt att se varför jag ska byta min nuvarande fasta anställning.

Fråga Experten

Kan jag säga upp mig från sommarjobbet?

EXPERTFRÅGA. Jag är student och har skrivit på avtal om sommarjobb. Nu ångrar jag mig. Men arbetsgivaren säger att jag inte kan häva kontraktet. Stämmer det?