Fråga Experten

Tidningen

Kan jag strunta i chefskursen?

EXPERTFRÅGA. På chefskursen ska vi sätta betyg på varandra och berätta hemligheter. Jag tycker att det är fruktansvärt jobbigt att bli ”avklädd” inför kollegerna.

Tidningen

Kan facket kräva skadestånd?

EXPERTFRÅGA. På en arbetsplats som saknar kollektivavtal avskedades en person som efteråt visade sig vara med i facket. Kan arbetsgivaren nu krävas på skadestånd?

Tidningen

Är det rimligt att inte höja min lön?

EXPERTFRÅGAN. När lönen var bestämd meddelade min chef att den inte skulle ingå i nästa lönerevision, utan vara densamma i nästan två år. Är det ok?

Tidningen

Gäller kollektivavtalet utomlands?

EXPERTFRÅGA. ”Min arbetsgivare skickar mig på utlandsuppdrag i vår. Nu undrar jag om mitt svenska kollektivavtal gäller utomlands?”

Tidningen

”Heeey how u doin?”

EXPERTFRÅGA. Jag arbetar i affär och trivs jättebra med mitt jobb. Men nu har jag bytt tjänst internt och måste säga ”Heeey how u doin’” till varje kund och ”Catch u later”.

Tidningen

Är kvinnor skyddade eller diskriminerade?

Inom blyåtervinningen anställer vi inte gärna kvinnor i fertil ålder, eftersom blyet kan vara skadligt. Kan det här bli ett fall för Diskrimineringsombudsmannen?

Tidningen

Vems ansvar är den inhyrda läkaren?

EXPERTFRÅGA. En läkare ofredade kolleger och en städerska sexuellt och skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel. Vem har arbetsgivaransvaret, bemanningsbolaget eller landstinget?

Tidningen

Kan olyckan på AW:n vara en arbetsskada?

EXPERTFRÅGA. En anställd skadade sig under fackets after work på jobbet. Kan arbetsgivaren och Försäkringskassan hävda att detta är något som skett på fritiden? Kan medlemmen få kompensation?