Fråga Experten

Fråga Experten

Kan jag tacka nej till ”erbjudandet"?

EXPERTFRÅGA. Arbetsgivaren vill köpa ut mig med fyra månadslöner vilket är mindre än min avtalsenliga uppsägningstid. Kan jag tacka nej?

Fråga Experten

Kan nya lagen stoppa mig?

EXPERTFRÅGA. Som småbarnsförälder brukar jag ofta jobba hemma så här års. Nu säger vår it-chef att jag inte får ta med mig arbetsmaterial hem på grund av företagshemlighetslagen.

Fråga Experten

Kan min chef kräva att jag jobbar natt?

EXPERTFRÅGA. Jag är ensamstående mor och förskolan har bara öppet på dagtid. I mitt avtal står det att andra arbetstider kan förekomma. Måste jag säga upp mig?

Fråga Experten

Hur ska jag agera vid fingerad arbetsbrist?

EXPERTFRÅGA. Jag är inte sist anställd och jag har erfarenhet av att utföra de flesta uppgifterna på avdelningen. Ändå vill arbetsgivaren säga upp mig med motiveringen arbetsbrist.

Arbetsrätt

Kan jag avsluta mitt vikariat i förtid?

EXPERTFRÅGA. Jag har fått ett vikariat för en föräldraledig person. Om arbetsgivaren har rätt att bryta anställningen i förtid för mig, kan jag göra likadant?

Tidningen

Gäller inte det påskrivna avtalet?

EXPERTFRÅGA. Min dotter har fått ett års vikariat. Anställningsavtalet är skriftligt och undertecknat. Men nu skickade arbetsgivaren ett sms där det stod att en annan vikarie ska ersätta henne.

Tidningen

Kan jag kräva att bli intervjuad?

EXPERTFRÅGA. Arbetsgivaren har nu utlyst en tjänst och jag vet att jag skulle göra jobbet bra. Kan de ändå strunta i att intervjua mig?