Fråga Experten

Tidningen

Måste jag acceptera provanställning?

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb. Allt verkar jättebra men arbetsgivaren insisterar att jag ska provanställas. Jag har 20 års erfarenhet i min bransch och har svårt att se varför jag ska byta min nuvarande fasta anställning.

Fråga Experten

Kan jag säga upp mig från sommarjobbet?

EXPERTFRÅGA. Jag är student och har skrivit på avtal om sommarjobb. Nu ångrar jag mig. Men arbetsgivaren säger att jag inte kan häva kontraktet. Stämmer det?

Tidningen

Kan säljare gå till konkurrent trots klausul?

EXPERTFRÅGA. En av våra säljare har meddelat att hon ska börja jobba hos en konkurrent direkt efter uppsägningstiden. I avtalet har vi en klausul att säljaren måste vänta sex månader.

Fråga Experten

”Inte helt fullständigt svar om lönesänkningar”

Expertreplik. Frågan om en generell lönesänkning för ett företag med kollektivavtal är mer komplicerad än vad som framkom i Lag & Avtals senaste expertsvar, skriver Andreas Modig, chefsjurist på Transportföretagen.

Fråga Experten

Kan jag sänka lönen för alla?

EXPERTFRÅGA. Jag är vd för ett bolag med ekonomiska problem till följd av corona och har därför meddelat att det blir en lönesänkning med 10 procent. Tar jag någon risk?

Tidningen

Vad gäller vid muntliga avtal?

EXPERTFRÅGA. Jag hade fått muntligt besked om en tjänst. Då tog min tilltänkta arbetsgivare tillbaka sitt löfte. Har jag rätt till skadestånd för förlorad inkomst?