Fråga Experten

Tidningen

”Heeey how u doin?”

EXPERTFRÅGA. Jag arbetar i affär och trivs jättebra med mitt jobb. Men nu har jag bytt tjänst internt och måste säga ”Heeey how u doin’” till varje kund och ”Catch u later”.

Tidningen

Är kvinnor skyddade eller diskriminerade?

Inom blyåtervinningen anställer vi inte gärna kvinnor i fertil ålder, eftersom blyet kan vara skadligt. Kan det här bli ett fall för Diskrimineringsombudsmannen?

Tidningen

Vems ansvar är den inhyrda läkaren?

EXPERTFRÅGA. En läkare ofredade kolleger och en städerska sexuellt och skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel. Vem har arbetsgivaransvaret, bemanningsbolaget eller landstinget?

Tidningen

Kan olyckan på AW:n vara en arbetsskada?

EXPERTFRÅGA. En anställd skadade sig under fackets after work på jobbet. Kan arbetsgivaren och Försäkringskassan hävda att detta är något som skett på fritiden? Kan medlemmen få kompensation?

Tidningen

Kan jag beordras att göra vilket jobb som helst?

EXPERTFRÅGA. Jag har jobbat i femton år som processoperatör. Nu har företaget köpts upp. I stället för att göra mina vanliga arbetsuppgifter har jag blivit tillsagd att rensa ogräs.

Tidningen

Får vi varna den som trakasserar?

En av våra anställda trakasserar en annan av våra anställda på sociala medier. De hade tidigare ett förhållande. Vi har fått till svar att detta är en privatsak. Stämmer det?

Tidningen

Måste jag dela inlägg på Facebook?

Min arbetsgivare kräver att vi anställda ska dela alla inlägg från företagets Facebook-sida på våra privata Facebook-sidor. Vad gäller i denna fråga?