Fråga Experten

Fråga Experten

Kan min chef kräva att jag jobbar natt?

EXPERTFRÅGA. Jag är ensamstående mor och förskolan har bara öppet på dagtid. I mitt avtal står det att andra arbetstider kan förekomma. Måste jag säga upp mig?

Fråga Experten

Hur ska jag agera vid fingerad arbetsbrist?

EXPERTFRÅGA. Jag är inte sist anställd och jag har erfarenhet av att utföra de flesta uppgifterna på avdelningen. Ändå vill arbetsgivaren säga upp mig med motiveringen arbetsbrist.

Arbetsrätt

Kan jag avsluta mitt vikariat i förtid?

EXPERTFRÅGA. Jag har fått ett vikariat för en föräldraledig person. Om arbetsgivaren har rätt att bryta anställningen i förtid för mig, kan jag göra likadant?

Tidningen

Gäller inte det påskrivna avtalet?

EXPERTFRÅGA. Min dotter har fått ett års vikariat. Anställningsavtalet är skriftligt och undertecknat. Men nu skickade arbetsgivaren ett sms där det stod att en annan vikarie ska ersätta henne.

Tidningen

Kan jag kräva att bli intervjuad?

EXPERTFRÅGA. Arbetsgivaren har nu utlyst en tjänst och jag vet att jag skulle göra jobbet bra. Kan de ändå strunta i att intervjua mig?

Tidningen

Får jag inte skriva vad jag vill på Facebook?

EXPERTFRÅGA. Jag kommenterade en väns inlägg på Facebook om senaste tidens våldtäkter i Malmö. Nu har arbetsgivaren gett mig en varning, trots att det är mitt privata konto.

Tidningen

Får arbetsgivaren fritt höja mina mål?

EXPERTFRÅGA. Jag jobbar som säljare och har nyligen fått min nya budget för kommande år. Jag känner nu en enorm stress inför dessa nya krav. Får arbetsgivaren göra så?