Fråga Experten

Skyldig lämna utdrag ur belastningsregistret?

Expertpanelen består av Kent Brorsson, Dan Holke och Pia Attoff.

FRÅGA TILL EXPERTERNA. Jag är fast anställd på ett bemanningsbolag som hyr ut folk till lager. Nu är jag avstängd eftersom jag inte lämnat in ett utdrag ur belastningsregistret. Jag är ostraffad men känner mig kränkt, eftersom andra anställda inte behövt lämna in utdrag. Får arbetsgivaren göra så här?

Publicerad

EXPERTSVAR: Vilka krav en arbetsgivare kan ställa när det gäller olika typer av registerutdrag och liknande är endast delvis lagreglerat. I ditt fall är du anställd av ett bemanningsföretag och det framgår inte om det är bemanningsföretaget eller det företag som du är uthyrd till som kräver utdraget. Som anställd i ett bemanningsföretag är det dock bemanningsföretaget som är din arbetsgivare. Man kan säga att de arbetsrättsliga reglerna gäller mellan dig och bemanningsföretaget eftersom det endast är där som det finns ett avtalsförhållande.

I viss utsträckning, framförallt inom diskrimineringsområdet, skyddas dock en anställd även mot åtgärder från det inhyrande företagets sida.

När det gäller krav på utdrag från belastningsregistret handlar det om uppgifter som typiskt sett är mycket integritetskänsliga. Uppgifterna i det registret omfattas av så kallad absolut sekretess som är den strängaste formen av sekretess.

I dag finns inget hinder för en arbetsgivare att kräva att en arbetssökande visar upp intyg av olika slag. En statlig utredning har dock föreslagit ett förbud mot att utan lagstöd ställa krav på utdrag från belastningsregistret i samband med anställning men det har inte lett till någon lagstiftning (SOU 2009:44). Den arbetssökande kan naturligtvis vägra att lämna in ett intyg men får då sannolikt inte jobbet. På vissa delar av arbetsmarknaden, exempelvis inom skolområdet, finns det uttryckliga krav på att en arbetssökande innan anställningsbeslutet fattas ska lämna in utdrag ur belastningsregister.

När det gäller krav på utdrag från belastningsregistret i bestående anställningar är rättsläget inte helt klarlagt. Saken ställs på sin spets om den anställde inte tillhandahåller ett registerutdrag och arbetsgivaren då säger upp eller som i detta fall stänger av den anställde. En avvägning måste då ske i varje enskilt fall och utifrån arbetsgivarens skäl att kräva utdrag från belastningsregistret kontra den enskildes intresse av att skydda sin personliga integritet. Då bör beaktas att det är frågan om synnerligen integritetskänsliga uppgifter.

Lagstiftaren har i olika lagar angett att en arbetsgivares intresse av att ta del av uppgifter ur belastningsregistret ?i vissa sammanhang väger tyngre än den enskildes intresse av integritet. Förutom inom skolområdet finns det regler som ger arbetsgivare rätt att få del av uppgifter från registret när det gäller exempelvis poliser, tulltjänstemän, personal vid hem för barn och ungdomar och tjänster som har betydelse för rikets säkerhet. Men även inom dessa områden är det ofta bara vissa allvarliga och särskilt angivna brott som får eller ska kontrolleras. Det bör även noteras att en avstängning på grund av personliga skäl endast får ske om det finns godtagbara skäl.

Mot denna bakgrund är vår utgångspunkt att en arbetsgivare endast i undantagsfall har rätt att kräva att en anställd tillhandahåller ett utdrag från belastningsregistret utan stöd i lag. Det finns ännu inga rättsfall från Arbetsdomstolen där denna fråga behandlas.

Det är dock möjligt för en arbetsgivare att be att den anställde själv begär ut utdrag från belastningsregistret för att sedan på frivillig basis överlämna till arbetsgivaren.

Det kan även nämnas att en privat arbetsgivares behandling av personuppgifter om lagöverträdelser normalt strider mot personuppgiftslagen om behandlingen är automatiserad eller delvis automatiserad eller i registerform.