Psykologen: Tassa inte för sorgen

2018-11-15 00:00 Elsa Frizell  

Kris. Det behövs en större förståelse för att arbetsplatsen är en del av livet. Människor spricker ibland, de går sönder, drabbas av kriser och sorg. Ha inte så stor respekt för sorgen, råder Allan Linnér, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Det är viktigt att inte sluta bete sig som en vanlig människa bara för att någon har sorg.

– Var inte så högtidlig. Börja inte förhålla dig till den som sörjer. Följ dina ­in­givelser, säg det du känner för att säga, fråga det du känner för att fråga. Jag tror inte att man ställer till det för den som sörjer i första taget. Den som är ­i sorg är så otroligt upptagen av ­något som är så mycket värre. Det som går in är tonfallet, beröringen och att du ­faktiskt frågar.

För arbetsgivaren är det viktigaste att markera närvaro. Med det menar Allan Linnér att man ska knacka på och säga: Jag finns här om du vill, när du vill. Men man måste ta hänsyn till att alla har olika sätt att förhålla sig till en kris. Någon kanske visar att man mår dåligt genom sjukskrivning eller minskad närvaro. Andra pratar om det som hänt, gråter och släpper in andra. Men vissa kan också hantera krisen genom tystnad, genom att kapsla in och hålla masken.

– Man ska inte låta sig vilseledas. Man ska inte låta sättet personen visar sin sorg på styra en för mycket. Att inte visa något är också att visa något. ­Oavsett vad den andre visar ska man markera närvaro. Man får vara beredd på att den andre inte vill, det är möjligt att man kan att känna sig avvisad. Här kommer jag och vill vara till hjälp och så tar du inte emot det. Men den som är i sorg måste få ange spelreglerna. Och trots att den andre tackar nej till hjälp, så stöt på igen. Sorgen skiftar snabbt, från timme till timme, från dag till dag, säger han.

Därför behövs också den ständiga avstämningen, kalibreringen som ­Allan Linnér kallar den. Åtminstone en gång i veckan, råder han, och gärna i samband med helg och ledighet.

– Gör en koll, hur är det nu? Det kan gå upp och det kan gå ned och det kan gå rasande fort. Någon kan störtdyka och någon kan lika fort resa sig igen. Kalibreringen gör att vi vet var vi har varandra. Ha så tydliga spelregler som möjligt.

Ett sätt att skapa tydliga spelregler är att sluta en överenskommelse med arbetstagaren.

– Man kan fråga: Så som du känner dig själv, vad är just dina tecken på att du klarar dig eller inte klarar dig? En överenskommelse gör det också mycket lättare att knacka på och göra avstämningen, säger Allan ­Linnér.

Allan Linnérs fyra råd till arbetsgivaren

Markera närvaro. Oavsett vad den andre visar, fråga vad du kan göra och hur du kan hjälpa.

Var tillåtande. Man kan inte räkna med att personen ska kunna prestera på samma sätt och man kan behöva göra undan­tag.

Gör ständiga avstämningar. Minst en gång i veckan, sorgen skiftar snabbt.

Tassa inte för sorgen. Fortsätt att vara precis den du är. Gå tillbaka till dina egna tillgångar. Använd dig av de resurser som du använder dig av i andra fall, som förälder, partner eller vän.

Hon skrev boken hon själv hade velat läsa

När Lisa Blomqvists pappa blev svårt sjuk saknade hon förståelse från sin arbets­givare för hur det påverkade henne. Nu har hon skrivit den handbok om döden hon själv hade velat ha: När man vet att någon snart ska dö.

Att hantera jobbsituationen som pr-konsult på en välrenommerad byrå var det svåraste under perioden då hennes pappa var svårt sjuk, tycker Lisa Blomqvist.

– Att träffa kunder, ha mycket ansvar och leverera och samtidigt hålla ihop. Mycket av min kraft gick till just det. Jag visste inte hur jag skulle förhålla mig till jobbet.

– Som arbets­givare måste man förstå att detta drabbar nästan alla förr eller senare. Fundera kring vilken typ av kultur ni har i stort. Är det okej att må dåligt?

Elsa Frizell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna