Kollektivavtal

Cheferna skräms av olycklig medarbetare

”Den danska ledarskapskulturen lider av beröringsångest”, säger Peter Straadt på hr-företaget AS3. Foto: All Over Press

Chefer måste lära sig att hantera pressade medarbetare. Det tycker nästan alla tillfrågade i en dansk ledarundersökning. Men de flesta vet inte hur man gör.

Publicerad

I framtiden kommer det att bli ännu mer stress på jobbet, spår 78 procent av de tillfrågade ledarna och det redan inom de närmaste åren. Därför måste fokus vara riktat på god arbetsmiljö.

Men de flesta chefer är helt handfallna inför medarbetarna som inte har det bra på jobbet. 60 procent av cheferna i undersökningen svarade att de kunde se när medarbetarna inte trivs. Men 70 procent saknar kompetens att ta hand om situationen.

– Den danska ledarskapskulturen lider av beröringsångest, säger Peter Straadt på AS3. Hr-företaget har gjort undersökningen tillsammans med Analyse Danmark för att ta pulsen på de danska ledarna, 100 från privat verksamhet, 100 från offentlig.

Vi är av naturen benägna att undvika allt som är jobbigt. Chefer är inget undantag. Det är vanligt att chefer rekryteras för att de är duktiga inom sitt gebit. Därmed inte sagt att de är lika duktiga som ledare och kan hantera människor. Många chefer är rädda för att medarbetaren ska bryta ihop, men eftersom de inte vet vad de ska göra så hoppas de bara att det ska gå över av sig självt.

Första steget är att sluta låtsas som inget, säger Peter Straadt till business.dk. Ta sig samman, ta sig tid, våga se medarbetaren i ögonen och tillsammans över en kopp kaffe försöka hitta en lösning, som kan ge arbetsglädjen tillbaka.

Det finns olika skäl till att folk inte trivs på jobbet. Detaljstyrning är en orsak. Det skapar stress att uppleva att man inte blir litad på. Osäkerhet om vad som förväntas av dem är ett annat skäl. Cheferna har inte sagt vad de vill och satt upp några mål.

Han ser stress som framtidens största utmaning. Det behövs en kulturförändring hos ledarna.

– De måste fokusera mer på förebyggande åtgärder, säger Peter Straadt.

Så svarade ledarna om arbetsmiljön

  • Medarbetarnas trivsel är avgörande för att de ska stanna kvar, tror 97 procent.
  • Kunskapen om hur man hantera pressade medarbetare kommer att bli nödvändig i framtiden, anser 95 procent.
  • Nästan hälften anser att både de själva och medarbetarna har fått ökad stress de senaste åren.
  • Cirka hälften av ledarna tänker möta den ökade pressen med effektivisering och kompetensutveckling av medarbetarna.
  • Två av tre tänker möta den ökade pressen med att delegera till medarbetare och ge dem mer ansvar.
  • Över hälften tycker att det är relevant att utveckla förmåga att skapa mer trivsel bland medarbetarna och få redskap att hantera de stressade.
  • Arbetet kommer att kräva större flexibilitet och bli mer pressande och komplext de närmaste åren, tror 80 procent.
  • Hälften av ledarna i privata företag tror att beslut måste fattas snabbare de närmaste åren med bara en av fyra ledare i offentligt verksamhet tror att det kommer att utvecklas dithän.