De bästa ledarna är de som lär sig – hela tiden

2015-10-28 15:33 Elisabeth Vene  
Ledarskapsexperternas metod går ut på att söka, uppfatta och dela information i en föränderlig tillvaro. Foto: Alamy

Dagens ledare måste klara av att befinna sig i en ständig betaversion. ”De som klarar sig är de som konstant lär sig saker”, skriver två ledarskapsexperter.

”Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den själv” lyder ett talesätt. Men hur gör man det i en konstant föränderlig tillvaro?

Ledarskapsexperterna Kenneth Mikkelsen och Harold Jarche har utvecklat en metod för att hjälpa ledare att ta kontroll över situationen. De kallar den PKM, Personal Knowledge Mastery. De beskriver metoden, som går ut på att söka, uppfatta och dela information, på Harvard Business Review.

1: Söka. För att klara av flodvågen av information behöver vi smarta filter som bara släpper igenom det relevanta. Det förutsätter ett nätverk av pålitliga människor, som hjälper oss att vaska fram information och såväl öppna ögonen på oss som påpeka att vi har blinda fläckar.

2: Uppfatta. För att begripa något krävs det att vi gör reflektioner, baserade på kritiskt tänkande. Det innebär att väva samman tankar, erfarenheter, intryck och känslor till en insikt, som det går att göra något av.

3: Dela. Utbyte av idéer och erfarenheter med våra nätverk och samarbete med kollegerna är nödvändigt. Det finns massor av digitala hjälpmedel för detta, men grunden för kollektivt lärande är att bygga förtroende.

– Om arbete är lärande och lärande är arbete så handlar ledarskap om att göra lärande möjligt, skriver ledarskapsexperterna.

De hänvisar till en Deloitte studie där 85 procent av respondenterna ska att lärande är viktigt eller mycket viktigt. Ändå säger sig fler företag än någonsin vara oförberedda på att anta utmaningen, enligt samma studie.

– Vi behöver ledare som främjar lärande och som själva är snabba på att ta till sig relevant information, skriver Kenneth Mikkelsen och Harold Jarche.

De skriver att ledare ständigt måste vara observanta på tecken på förändring och kunna reagera omedelbart. De måste utveckla sin förmåga att se de icke uppenbara möjligheterna att koppla ihop folk med idéer.

– Ledare måste lära sig att leva i en ständig beta-version, skriver ledarskapsduon. 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen