Kostymen möblerar om i hjärnan

2015-06-30 06:45 Tiina Demargne  
Enligt forskarna gör en formell klädsel att du känner dig mäktigare och din uppfattning av världen omkring dig förändras. Foto: All Over Press

Kläderna gör individen. Det får oss till och med att tänka annorlunda. Det visar ny forskning.

Forskarna har undersökt hur försökspersonernas tankebanor påverkades av hur de var klädda. Resultatet var tydligt: de som uppmanades att klä sig formellt, som vid en anställningsintervju, tänkte i mer abstrakta tankebanor än de vardagligt klädda som tänkte mer konkret och detaljinriktat.

- Formell klädsel gör att du känner dig mäktigare och din uppfattning av världen omkring dig förändras, säger psykologiprofessorn Abraham Rutchick, en av forskarna bakom studien från California State University, till The Atlantic.

Studenterna som fick vara försökspersoner, kom till första testet i de kläder de råkade ha på sig, utan att någon klädkod hade angivits. De fick själva ranka graden av formalitet i sin klädsel innan de genomgick några välbeprövade kognitionstest. Den egna graderingen av klädseln visade sig stämma överens med graden av deras abstrakta tänkande i testet.

Vid ett annat tillfälle uppmanades studenterna att klä sig formellt och genomgick ett likartat kognitivt test. Samma resultat: när de var formellt klädda tänkte de i vidare, mer abstrakta banor, som är lämpliga i ledarsammanhang.

Kläderna kommer att ha den här inverkan på hjärnan, även om man går i kostym varenda dag, för kostym känns alltid formell, tror Michael Slepian, en annan av forskarna bakom studien. Och det kommer att funka i långliga tider, tror han, kulturuttryck med såhär högt symbolvärde försvinner inte i första taget.

Forskningen kring klädernas inverkan på psyket är fortfarande i sin linda. I en tidigare studie fick försökspersonerna bära en vit rock. När de upplystes om att det var en läkarrock blev de väldigt uppmärksamma och artiga, en attityd som försvann när de i stället fick beskedet att det var en målarrock.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen