Kollektivavtal

Så dåligt presterar du i illa planerat kontor

-I dåligt planerade kontor försämrades prestationen särskilt på uppgifter som belastar arbetsminnet, berättar forskaren Johanna Varjo. Foto: Colourbox

I ett illa planerat kontorslandskap blir prestationen sju procent sämre än i det välplanerade. Fler mår också illa i det sämre landskapet. Det visar en ny finsk undersökning.

Publicerad

Trivsel, välbefinnande och prestation – allting blir bättre när kontorslandskapet är planerat för just den verksamheten som ska bedrivas där. Försökspersonerna i finska Arbetshälsoinstitutets studie presterade i genomsnitt sju procent bättre, när de fick utföra sina arbetsuppgifter i ett kontorslandskap med dämpning av urskiljbart bakgrundstal, neutral temperatur och tillräckligt god ventilation.

Kontorslandskap sägs förbättra produktiviteten genom att det är enklare att kommunicera sinsemellan. Men det förutsätter att utrymmet är välplanerat, säger Johanna Varjo, forskare vid Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.

-Det är anmärkningsvärt, att man upplevde att god planering påverkade arbetssituationen positivt redan under ett två timmars arbetspass. Effekterna under en hel arbetsdag kan antas bli ännu större, vilket understryker vikten av goda lösningar.

65 personers fick utföra uppgifter som motsvarade koncentrationskrävande expertarbete i tolvpersonerskontor med helt olika betingelser. Deras arbetsprestation mättes och de fick svara på frågor om arbetsbetingelserna och arbetsbelastningen.

-I dåligt planerade kontor försämrades prestationen särskilt på uppgifter som belastar arbetsminnet, en faktor som har stor betydelse för arbetsprestationen, säger Johanna Varjo.

Deltagarna i undersökning upplevde också deltagarna mer stress och trötthet. De led i högre utsträckning av huvudvärk och illamående.

Undersökningar av arbetsförhållandena i kontorslandskap fokuserar ofta bara på enskilda faktorer, men i verkliga kontorsmiljöer finns det många samverkande faktorer. Detta är den första forskningsstudien, där centrala miljöbetingelser som akustik, temperatur och ventilation har undersökts samtidigt, skriver Arbetshälsoinstitutet.