Så ökar du din kreativitet

2014-09-01 07:00 Elisabeth Vene  
Jurgen Wolffs bloggbild illustrerar ett sätt att komma i kontakt med sitt inre barn för att väcka kreativiteten.

Förmågan att vara kreativ är inget man bara har, den går att träna upp. Författaren och hypnosterapeuten Jurgen Wolff ger tips på hur du får tyst på rösten som säger ”Jag kan inte, det går inte, jag duger inte”.

1. Gör till en vana att varje dag kläcka tio idéer om precis vad som helst. Recensera dem inte, skriv bara upp dem någonstans, även dem du inser direkt är helt omöjliga. Kolla igenom samlingen en gång i månaden. Rätt vad det är kan två usla idéer tillsammans bli en lysande.

2. Ta kontakt med barnet i dig. Kanske älskade du en tecknad serie som du kan hitta på Youtube. Lek med barn, spela spel tillsammans.

3. Om det är rädslan att misslyckas som håller dig tillbaka bör du omdefiniera begreppet framgång. Kanske är framgången att du över huvud taget försöker.

4. Ta dig tid att fundera över vad du gör bara för att det förväntas av dig. Eller för att du tror att förväntningarna finns. Fråga dig vad som är det värsta som kan hända om du slutar göra det. Börja med något litet ofarligt för att skaffa mod till att på detta sätt skaffa mer tid.

5. Tänk bort den kritiska inre rösten som säger att du inte kan. Betrakta den som ett bakgrundsbrus och sätt i gång och meka med det du vill göra - måla, lära ett språk, träna, skriva. Vänta inte på bättre tider.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna