Nyheter

Generaladvokaten är på fackets sida

EG-rättens regler är inget hinder för den blockad som Byggnads och Elektrikerförbundets riktade mot det lettiska företaget Laval i Vaxholm. Generaladvokaten lämnade sitt förslag till avgörande i EG-domstolen i dag.

Publicerad

Varken utstationeringsdirektivet eller artikel 49 i fördraget kan tolkas så att de skulle hindra facket i ett land att vidta stridsåtgärder för att förmå ett tjänsteföretag från en annan medlemsstat att tillämpa kollektivavtalsenlig lön för sina arbetstagare när de tillfälligt arbetar i landet.
Det anser generaladvokaten i sitt förslag till avgörande. Det vill säga stridsåtgärderna är tillåtna om den lönenivå som fastställts i kollektivavtalet är tillämplig på de inhemska företag inom samma sektor och som befinner sig i en likartad situation. Och om kollektivavtalet tecknats i det land dit arbetstagare från den andra medlemsstaten tillfälligt har utstationerats.
Generaladvokaten betonar dock att stridsåtgärderna måste ha till syfte att skydda arbetstagarna och att motarbeta social dumping och att de inte får vara oproportionerliga i förhållande till dessa syften. Vid bedömningen av stridsåtgärdernas proportionalitet ska Arbetsdomstolen pröva om kollektivavtalets arbets- och anställningsvillkor är förenliga med utstationeringsdirektivets regler. Och då bedöma om de övriga villkoren är en verklig fördel eller om de innebär en dubblering av det skydd arbetstagarna från den andra medlemsstaten redan åtnjuter enligt lag eller kollektivavtal.
Om EG-domstolen kommer att följa generaladvokatens förslag till avgörande återstår att se. Anna Falk, ämnesråd på utrikesdepartementet förklarade i Lag & Avtal nr 5/07 att det inte från generaladvokatens yttrande går att sia om utgången i målet. Domstolen använder yttrandet som en bas, men är inte bunden att följa förslaget.
Dom i mål C-341/05 väntas inte förrän till hösten.