Nyheter

L stöder misstroende mot Strandhäll

Jan Björklund, Liberalerna. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jan Björklund, Liberalerna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberalerna kommer att rösta för misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll (S). – Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT.

Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson väckte ett formellt misstroendevotum mot Strandhäll på torsdagen. Bakgrunden är turerna kring att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin tjänst.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har meddelat att partiet ställer sig bakom misstroendet och Sverigedemokraterna kommer sannolikt också att göra det. På torsdagskvällen beslutade även Liberalerna om att rösta för misstroende mot Strandhäll.

Valtaktiska grunder

– Först sparkade hon en skicklig generaldirektör på uppenbart valtaktiska och partipolitiska grunder. När hon i efterhand ska förklara detta ger hon olika versioner som är inbördes motstridiga och som dessutom motsägs av höga statstjänstemän som på olika sätt varit involverade i processen, säger Jan Björklund (L) till TT.

Björklund tror inte att deras beslut kommer att påverka budgetsamarbetet med S.

– Vi är överens om budgetsamarbetet och om 73 punkter på olika reformer som ska genomföras i Sverige. Vi är inte överens om att Liberalerna ska rädda kvar statsråd som begår tjänstefel i sin ämbetsutövning, säger han.

Moderaternas begäran innebär att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot Strandhäll den 28 maj, om inget händer dessförinnan.

Statsminister Stefan Löfven kallade misstroendeförklaringen desperat och förstår inte varför M inte kan vänta på den granskning som för närvarande sker i riksdagens konstitutionsutskott (KU) i ärendet med petningen av generaldirektören. Den ska vara klar i början av juni.

– Det hade varit ännu bättre om misstroendevotum väckts efter att KU:s granskning var klar. Men nu äger den rum den 28 maj. Det har inte vi bestämt, men nu blir det så. Vi har tillräckligt med underlag för att göra det här ställningstagandet, säger Jan Björklund (L).