Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätt, 22 oktober 2008
Arbetsdomstolen
Springvik i trettio år ger ingen förtur
Tredskodom - Norrtälje Bygg- och Marknadsteknik
IF Metall hade rätt till förhandling
Bilprovare får slita inför sommaren
Sågverket gav inte alkoholmissbrukare en ärlig chans
Kallades för lögnare och fuskare på jobbet
Livs stämmer Scan - styckare kickad efter arbetsvägran
Uppsägning - Göteborgs Hamn
Uppsägning - Duvemåla Åkeri
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm
Arbetsdomstolen - domar
Springvik i trettio år ger ingen förtur
Ett sjukvårdsbiträde som haft en mängd visstidsanställningar hos en och samma kommun sedan 1979 har inte företräde till ett jobb inom den sociala hemtjänsten, en arbetsplats kvinnan gång på gång återvänt till. Arbetsdomstolen slår fast tingsrättens dom.
Under den treårstid målet handlar om, 30 juni 2002 - 30 juni 2005, hade kvinnan sammanhängande vikariat i sammanlagt sju månader. Sedan hade hon timvikariat då och då under treårsperioden. Totalt jobbade hon drygt tio månader. Vad parterna varit oense om är hur man ska bedöma de perioder då sjukvårdsbiträdet inte utfört arbete.
Kommunen har ett system med springvikarier inom den sociala hemtjänsten sedan mycket lång tid tillbaka. I och med att sjukvårdsbiträdet jobbat så länge i kommunen borde hon ha varit införstådd med det anser Arbetsdomstolen. Hon hade inte heller någon skyldighet att arbeta om och när hon erbjöds arbete. Enligt domstolens mening borde kvinnan ha fattat att hon inte kunde betraktas som anställd under de relativt långa perioder då hon inte arbetade. När hennes vikariat upphörde den 30 juni 2005 hade hon alltså inte företrädesrätt till återanställning, avgör Arbetsdomstolen i sin dom.
Kvinnan får betala kommunen drygt 96 000 kronor i rättegångskostnader.
22 oktober, Dom 81/08, Mål B 53/07.
Tredskodom - Norrtälje Bygg- och Marknadsteknik
Byggnads hade stämt Norrtälje Bygg- och Marknadsteknik Aktiebolag (se Nyhetsbrevet den 28 maj 2008 under rubriken "Förhandlingsvägrade byggbolaget?").
Förbundet yrkade 30 000 kronor i allmänt skadestånd för förhandlingsvägran, bland annat.
Bolaget dök inte upp till den muntliga förberedelsen.
Arbetsdomstolen anser att det finns laga skäl för yrkandena och dömer ut 30 000 kronor i allmänt skadestånd.
Företaget har dock rätt att söka återvinning i målet inom en månad. I så fall tas handläggningen upp på nytt. Annars står domen fast.
22 oktober, Dom 80/08, Mål A 117/08
IF Metall hade rätt till förhandling
Vångsjö Åkeri o Transport i Trelleborg har genom att inte förhandla med IF Metall brutit mot medbestämmandelagen. Bolaget, som gjort sig skyldigt till förhandlingsvägran, ska betala ett skadestånd på 50 000 kronor till förbundet. Det är betydligt mindre än vad förbundet i sin stämningsansökan krävde (se Nyhetsbrevet den 12 december 2007 under rubriken "Bolaget tecknade inte försäkring hos FORA").
Vångsjö Åkeri o Transport övertog vårvintern 2007 den verksamhet som tidigare bedrivits av Göteborgs Kolvringfabrik AB och personalen, det vill säga de två medlemmarna, följde med över. I och med övergången blev bolaget bundet av det kollektivavtal som gällde på Göteborgs Kolvringfabrik, menar IF Metall. Enligt detta avtal ska arbetsgivaren teckna försäkringar hos FORA Försäkringscentral. Då det visade sig att detta inte gjordes begärde förbundet tvisteförhandlingar med bolaget, som dock ansåg sig inte ha något avtal med IF Metall.
Bolaget har invänt att det inte vägrat förhandla utan bara ifrågasatt IF Metalls rätt till förhandling. Arbetsdomstolen gör dock klart att ett bolag inte kan befrias från skyldigheten att infinna sig vid förhandlingar på grund av att de har olika uppfattning i frågor. Av utredningen framgår att Vångsjö Åkeri o Transport avvisat förbundets begäran vid tre tillfällen under 2007. Enligt medbestämmandelagen har en arbetstagarorganisation rätt till förhandling med arbetsgivaren då det rör en medlem som jobbar eller har jobbat på företaget.
Däremot avskriver Arbetsdomstolen målet vad gäller skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott.
22 oktober, Dom 79/08, Mål A 251/07.
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Bilprovare får slita inför sommaren
Unionen stämmer Svensk Bilprovning och Almega Tjänsteförbunden. Under våren och sommaren uppstår varje år ett extra stort behov av kontrollbesiktningar i hela bolaget. Ett omfattande uttag av övertid skedde i april och maj trots att Svensk Bilprovning försökt styra om kundtillströmningen. Stämningsansökan gäller distrikt 5 som är Västernorrlands län, Jämtlands län och Gävleborgs län. Här har 39 anställda vid två bilprovningsstationer arbetat 196 timmar övertid under perioden 26 april till 17 maj i år.
Unionen yrkar att Svensk Bilprovning betalar fackförbundet ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor för kollektivavtalsbrottet. Unionens ombud är förbundsjuristen Martin Wästfelt.
21 oktober, Mål A 246/08
Unionen stämmer även Svensk Bilprovning för ett, vad fackförbundet anser, alltför omfattande uttag av övertid i distrikt 18, Mälarland. Mellan den 3 och 18 april i år arbetade 38 anställda över sammanlagt 313 timmar. Det innebär att de i genomsnitt arbetat över 8,25 timmar på 14 dagar. Bolaget har därigenom brutit mot kollektivavtalet, hävdar Unionen och kräver att Svensk Bilprovning betalar ett skadestånd på 150 000 kronor till fackförbundet.Även i detta mål är förbundsjurist Martin Wästfelt ombud.
21 oktober, Mål A 245/08
Sågverket gav inte alkoholmissbrukare en ärlig chans
Skogs- och Träfacket stämmer Skogsindustrierna och Stora Enso Timber. Uppsägningen av en sågverksarbetare ska ogiltigförklaras och ett skadestånd på 120 000 kronor betalas ut kräver förbundsjuristen Malin Wulkan vid LO-TCO Rättskydd, Skogs- och Träfackets ombud. Mannen som sagts upp är beroende av alkohol. Han bad själv om hjälp. Bolaget ordnade då så att han fick gå igenom ett test via företagshälsovården. Mannen rekommenderades en öppenvårdsbehandling. Den ägde aldrig rum. Bolaget valde istället att säga upp honom. Skogs- och Träfacket menar att Stora Enso Timber inte har fullgjort sin rehabiliteringsskyldighet. Mannen hade jobbat på sågverket sedan 1988.
21 oktober, Mål A 244/08
Kallades för lögnare och fuskare på jobbet
Fastighets stämmer Städab Uppsala AB och Fastigo AB för etnisk diskriminering. Bolagen har enligt fackförbundet trakasserat och kränkt två lokalvårdare på grund av deras etniska tillhörighet. Det gör Fastighets genom sitt juridiska ombud LO-TCO Rättskydd gällande i första hand. Om Arbetsdomstolen inte anser att lokalvårdarna diskriminerats så handlar det i andra hand om ett missgynnande, menar Fastighets. Lokalvårdarna har behandlats sämre än andra anställda. Ett exempel är det orimliga städschema de tilldelats. När de inte hunnit städa klart vid dagens slut så har arbetsgivaren kallat det arbetsvägran och fusk. Arbetsgivaren ska ha framfört kritik mot lokalvårdarna på ett aggressivt och nedsättande vis och sagt att "de var fel människor här i Sverige". När de sedan blev av med sina tjänster så ska bolagets företrädare ha kallat dem oseriösa, lögnare och fuskare, enligt Fastighets, som nu kräver att städbolaget ska betala ett allmänt skadestånd till lokalvårdarna på 200 000 kronor vardera.
21 oktober, Mål A 243/08
Livs stämmer Scan - styckare kickad efter arbetsvägran
En styckare avskedades från Scan då han arbetsvägrat. Det uppgav bolaget självt var skälet till att han fick gå. Styckaren som varit anställd på Scan sedan 2002 blev den 8 oktober 2007 uppsagd från sin tillsvidareanställning. Svenska Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, har förklarat uppsägningen ogiltig och stämmer Scan och Livsmedelsföretagen.
Förbundsjuristen Carolina Öhrn på LO-TCO Rättsskydd yrkar att avskedandet ogiltigförklaras och att styckaren får 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Om Arbetsdomstolen kommer fram till att det finns saklig grund för uppsägning men inte ett avskedande så kräver förbundet att bolaget betalar ett ekonomiskt skadestånd på motsvarande fyra månadslöner, 30 000 kronor per månad. Styckaren ska dessutom få ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor, yrkar Livs.
17 oktober, Mål A 242/08
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
Uppsägning - Göteborgs Hamn
Transport hade stämt Göteborgs Hamn AB och Sveriges Hamnar (se Nyhetsbrevet den 8 augusti 2007 under rubriken "Var det fel att säga upp stuveriarbetaren?").
16 oktober avskrev Arbetsdomstolen Mål A 172/07.
Uppsägning - Duvemåla Åkeri
Transport hade stämt Duvemåla Åkeri AB i Växjö och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (se Nyhetsbrevet den 31 oktober 2007 under rubriken "Var det fel att säga upp chauffören?").
16 oktober avskrev Arbetsdomstolen Mål A 226/07.
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm
Försäkringstjänstemannaförbundet hade stämt Länsförsäkringar Stockholm och Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation, FAO (se Nyhetsbrevet den 14 maj 2008 under rubriken "Avskedad efter anklagelse om försäkringsbedrägeri").
Parterna har förlikts.
17 oktober avskrev Arbetsdomstolen Mål A 103/08.
Redaktör: Elinor Torp