Nyheter

Nyheter

”Jag tror inte på utbildningstvång”

MOT VÄGGEN. Nu ska Anders Ferbe, IF Metalls tidigare förbundsordförande, utreda hur systemet för att stötta företag i djupa finanskriser ska se ut - och bli mer konkurrenskraftigt.

Nyheter

”Las och Arbetsförmedlingen stora hinder”

Nu har LO och Svenskt Näringsliv har haft sitt första möte om trygghet och omställning på arbetsmarknaden. LO begärde förhandling och presenterade sina yrkanden redan i november.

Nyheter

Sökes: Osäkra överpresterare

Visst är det ett plus att vara kreativ, smart och tävlingsinriktad. Men för att vara riktigt attraktiv krävs det ytterligare en egenskap. Vissa rekryterare söker nämligen efter osäkra överpresterare, enligt den amerikanska professorn Laura Empson.

Nyheter

Så här kan ditt företag göra skillnad

Företag som Clas Ohlson, ÖoB, Elgiganten, Preem, Biltema, Plantagen och Fastighetstjänst hjälper personer med asperger vidare i arbets­livet efter den inledande arbetsträningen på Ikea.Men är det rätt väg att gå även för ditt företag?

Nyheter

”Vi ser inte mångfald som ett problem”

FÖRBEREDELSE. Mattias Stenström är precis som vilken 21-åring som helst. Han ingår i en verksamhet på Ikea som syftar till att bana väg för att personer med asperger och autism ska komma ut i arbetslivet.

Nyheter

”Vi hittar fler med arbetsförmåga”

ARBETSFÖRMÅGA. Försäkringskassan anser att man dömer korrekt enligt det regelverk som finns – men välkomnar en prövning av begreppet ”normalt förekommande arbete” i HFD.

Nyheter

”Kollektivavtalen upprätthålls av arbetsgivarna”

Sjunkande facklig organiseringsgrad utgör ett potentiellt hot mot kollektivavtalssystemet på lång sikt. Än så länge är de flesta företag positiva till kollektivavtalen men den inställningen kan ändras. För att göra kollektivavtalen mer attraktiva kan ett förslag vara att införa sifferlösa avtal även i privat sektor. Detta konstateras i en arbetsmarknadsekonomisk rapport om kollektivavtal som presenterades under tisdagen.

Nyheter

Ska Ferbe finna vägen till framtidens krisjobb?

Innan årsskiftet ska regeringen presentera en ny typ av korttidsarbete som ska användas vid djupa ekonomiska kriser. Metalls tidigare ordförande, Anders Ferbe, leder utredningen som redan till sommaren ska ha ett delbetänkande klart.