ABB och Pappers möts nästa gång i Arbetsdomstolen

2005-11-08 15:22 Johanna Kronlid  

Tisdagens förhandlingar mellan ABB och Pappers var resultatlösa. Nästa gång parterna ses blir på fredag i Arbetsdomstolen. - Det enda som hänt hittills är att de försöker lura mig att säga saker som de kan använda mot oss på fredag, säger Lennart Olovsson, Pappers avtalssekreterare.

Arbetsdomstolen ska avgöra om Pappers försöker tränga undan gällande kollektivavtal på Figeholms bruk. Detta sedan Teknikföretagen gjort en fredspliktsinvändning mot Pappers varsel.
Pappers varslade förra veckan om total arbetsnedläggelse från och med den 15 november.
Tvisten på Figeholm handlar om att ABB tog över och därmed blir det Teknikavtalet som ska gälla för de anställda som är anstlutna till Pappers och alltid gått på det avtalet.
Nu kräver Pappers att förbättringar införs i avtalet som garanterar medlemmarna samma villkor som de skulle haft om pappersavtalet fortsatt gälla.
- Men motparten säger tvärnej. Vi har lagt ett seriöst förslag men de vill inte ens diskutera, säger Lennart Olovsson.
ABB har flera gånger försäkrat att de inte har någon ambition om kollektiva lönesänkningar på Figeholm. Men det tror inte Lennart Olovsson på.
- Varför skulle de annars vilja byta avtal? Då hade det väl inte spelat någon roll vilket avtal som gäller.
Han påpekar också att förhandlingarna inte bara handlar om årets lönenivåer.
- Teknikavtalet gäller på Figeholm, det är helt klart. Men det måste förbättras. Jag måste ju tänka på år två, tre, fem och tio också. Vi kan absolut inte gå med på någon lönedumpning på sikt för våra medlemmar. Dessutom handlar det om inflytandevillkor som är bättre i pappersavtal än i teknikavtalet.
Förhandlingarna mellan ABB och Pappers fortsätter på fredag efter mötet i arbetsdomstolen.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer