Allt är förlåtet - utom för DIF-supportrarna

2015-01-14 16:01 Tiina Demargne  
Huliganerna fyllde åskådarläktaren i Arbetsdomstolen under förhandlingen om Marcus Nilsons brutna avtal. Flera bar Djurgårdströjor och några hade också DFG-märken. DFG står för Djurgårdens Fina Grabbar, en av Sveriges största huliganfirmor. Illustration: Carina Eriksson Foto: TT

Tvisten har parterna lagt bakom sig. Marcus Nilson, 36 år, är tillbaka på isen för Djurgården Hockey. Men långt ifrån alla supportrar har glömt och förlåtit det som utspelade sig i Arbetsdomstolen 2013.

Spelaren Marcus Nilson och arbetsgivaren med vd Jenny Silfverstrand i spetsen skyller i efterhand på facket och pressen.

Unionen vann, som Lag & Avtal tidigare berättat, målet om avtal- och lasbrott i AD och klubben dömdes att betala en halv miljon kronor.

- Tillsammans med Marcus har vi hittat en för Djurgården mycket bra och rättvis ekonomisk lösning där han ställer upp för Djurgården. Tvisten drevs av facket som ville skapa ett prejudikat gällande spelarkontrakten. säger Jenny Silfverstrand i ett pressmeddelande.

- Medierna har vinklat det hårt i och med att det blev en tvist i Arbetsdomstolen, fortsätter hon.

Marcus Nilson är i dag samstämmig med arbetsgivaren:

- Facket låg på för att driva frågan om kontrakten. Jag var förstås delaktig i tvisten med det var för att klargöra vad som gäller arbetsrättsligt. Det har aldrig handlat om pengar.

Delar av supporterskaran uttrycker efter nyheten om spelarens återkomst till klubben starkt missnöje, bland annat på Twitter.

Deet här stred parterna om

Marcus Nilson anser att Djurgården Hockey gjorde fel när de bröt hans anställningsavtal efter att klubben åkte ur Elitserien. Han kräver ekonomisk ersättning på närmare 500 000 kronor för skillnaden mellan den lön han har i sin nuvarande klubb HV71 och den lön han skulle ha haft enligt avtalet med Djurgården, som skulle ha gällt till och med den 30 april 2014. Unionen, som företräder Marcus Nilson, kräver också allmänt skadestånd på sammanlagt 160 000 kronor för brott mot Las.

Djurgården Hockey anser att avtalet automatiskt upphörde att gälla när klubben åkte ut ur Elitserien. Klubbens huvudargument för detta är att det i rubriken på avtalet står att det gäller hockeyspelare i Elitserien. Dessutom är det praxis att avtalen bryts när klubbar flyttas ned en serie, enligt Djurgården.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer