Arbetslösheten fortsätter öka – unga värst drabbade

2020-08-03 16:43 TT  

Antalet arbetslösa fortsätter att öka och varslen om uppsägning likaså. Värst drabbade är unga – i dag är närmare 73 000 unga arbetslösa i Sverige.

Krisen har slagit hårt mot branscher som ofta har ingångsjobb åt unga, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Sista veckan i juli varslades 364 personer om uppsägning. Det innebär att 92 715 personer har varslats sedan början av mars när pandemin slog till. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Veckan före, det vill säga vecka 30, var antalet varsel nere på 254 personer. Antalet varsel har alltså ökat igen den senaste veckan.

Fortsatt ökad arbetslöshet

Arbetslösheten uppgår i dagsläget till 9,2 procent, motsvarande 478 849 personer. Bara under förra veckan skrevs 7 300 personer in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Läs mer: ”Coronakrisen ställer allt på sin ände”

Det är fortsatt ett allvarligt läge på den svenska arbetsmarknaden, med ett tydligt försvagat läge. Vi ser en ökad arbetslöshet på ett tydligt sätt, samtidigt som vi ser att ökningen i antalet varsel har klingat av. Men det rör sig fortsatt om ett stort antal inskrivna arbetslösa på arbetsmarknaden, säger Marcus Löwing.

Myndigheten räknar med att den genomsnittliga arbetslöshetsnivån för i år kommer uppnå 9,4 procent, och 11 procent för 2021.

Unga värst drabbade

Bland de som skrev in sig som arbetslösa under förra veckan var 2 466 unga, i åldern 18 till 24 år. Det gör att Sverige nu har 72 833 sysslolösa unga personer, vilket motsvarar 13,4 procent av åldersgruppen.

Den här krisen har varit extra problematisk och försvårande för ungdomar, i och med att det har slagit mot hotell och restaurang som ofta har ingångsjobb för ungdomar, säger Löwing.

Det har varit ett rekordhögt antal ansökningar till högskolan i höst, så det blir intressant att se hur många som väljer att studera. Vi får också se hur många som vänder sig till Arbetsförmedlingen i händelse av att man inte blir antagen.

Åsa Johansson/TT

Antal drabbade av varsel månadsvis

Totalt har 92 715 personer varslats sedan början av mars.

Månadsvis har utvecklingen i hela riket varit:

Mars: 42 415

April: 26 773

Maj: 8 568

Juni: 11 337

Juli: 3 622

Källa: Arbetsförmedlingen

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen