Nyheter

Arbetstiden och lönen i fokus på polisernas kongress

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Foto: Pernilla Tofte / Polisförbundet

Idag drar Polisförbundets kongress igång i Örebro. Bland motionerna finns flera som rör arbetstidens längd. Önskemål om att få obekvämtidstillägget att gälla fram till passets slut när det handlar om nattpass finns också med bland förslagen som ska behandlas.

Publicerad

Polisförbundet ser lönebildningsfrågorna som en av de viktigaste.  

” När regeringen beslutat att de totala numerären polisanställda ska öka kraftigt kommer frågorna kring lönebildning och lönesystem bli ännu viktigare om ökningen överhuvudtaget ska kunna genomföras” menar förbundet.

123 ombud representerar polisförbundets medlemmar från hela landet.

Flera av motionerna innehåller förslag som har med arbetstidens längd att göra.

Förbundsstyrelsen klargör i katalogen där motionerna samlats inför kongressen att det ska vara skillnad på ren dagtjänstgöring och tjänstgöring på kvällstid.

”Den skillnaden ska kompenseras med tidskompensation ur den så kallades tidssnurran” skriver förbundsstyrelsen.

Polisförbundet anser att lönen ska vara individuell, men att det i sig inte måste innebära att den ska vara differentierad.
Förbundsstyrelsen konstaterar att några av motionerna som lämnats in till kongressen skulle få negativa skaffeeffekter för enskilda medlemmar. Lösningen kan då vara en annan än den motionären föreslår, framhåller förbundsstyrelsen.

Förbundsstyrelsen uppmärksammar också att det kommit utslag på EU-nivå om vad som är att betrakta som arbetstid och hur det ska hanteras under resa i tjänsten. Vilken påverkan dessa domar har på kollektivavtalet ASA/polis är under utredning på förbundets kansli.  

Polisförbundets kongress avslutas på torsdag.

Läs mer om kongressens innehåll på Polisförbundets webbsajt.