Nyheter

Åsa Erlandsson: ”Metoo får inte bli könssegregerande”

Åsa Erlandsson, delägare på advokatbyrån Setterwalls. Foto: Jörgen Appelgren

Schystare spelplan och bättre arbetsplatser är konsekvenser av Metoo-rörelsen, anser Åsa Erlandsson på Setterwalls: – Får man bort saker som sexuella trakasserier kan man fokusera på jobb och på att leverera resultat i stället.

Publicerad

I kölvattnet av Metoo, vad har näringslivet lärt sig?

– Att sexuella trakasserier verkligen är ett problem i näringslivet. Och att det är mer utbrett än vad man har trott. Tidigare var det många som menade att problemet var begränsat till några knölar på arbetsplatserna. Nu har man förstått att detta är ett större, mer strukturellt, problem. Och att man måste hantera det med förbyggande rutiner och en plan för hur man agerar när någonting händer. Man har insett att det är kulturen som är nyckeln. Och att man måste prata om det. Vad är det för problem vi har? Kan det vara så att andra uppfattar det jag gör och säger på ett annat sätt än jag menar?

Vi har haft och har fortfarande flera uppmärksammade rättegångar, men vilken har varit den största konsekvensen av Metoo?

– Ökad medvetenhet där vi får en schystare spelplan och bättre arbetsplatser. Får man bort saker som sexuella trakasserier kan man fokusera på jobb och på att leverera resultat i stället.

Du har runt 20 år arbetsrätt i ryggen och har företrätt arbetsgivare samt gjort utredningar på uppdrag av en del bolag kring uppmärksammade Metoo-fall – vad har varit nytt för dig?

– Det är otroligt kul att jobba med något där man kan göra skillnad på riktigt. Jag känner faktiskt att jag är med och skapar bättre arbetsplatser. När vi anlitas vid exempelvis uppsägningar så levererar vi såklart också bra resultat. Men det är mer kortsiktigt. Resultatet här är större och mer långsiktigt. När vi gör en utredning går vi igenom ett enskilt fall, men det är bara en del av arbetet. Syftet är att förhindra att något liknande inträffar igen.

Som gammal arbetsrättare, blev du förvånad över hela Metoo-rörelsen?

– Ja. Inte för att jag inte visste att det förekom. Utan över att det var så otroligt utbrett och att det kom med sådan kraft, att så många vågade berätta, det förvånade mig.

Den kraften har ju också lett till debatter om att personer har hängts ut och straffats av en slags allmän domstol, både av privatpersoner och i media. Hur tänker du där?

– Mitt intryck är att de flesta av oss var oförberedda. Och därför hanterades det inte rätt på alla håll. Fast i grunden handlar det om vanlig hederlig krishantering. Sedan känner jag viss oro för hur det kan slå tillbaka på jämställdhetsfrågan. Vi har ju hört om ”the Wall Street rule” och ”Avoid women at all cost”. Alltså ät inte middag med kvinnliga kolleger, sitt inte bredvid dem på flyg, etcetera. Om Metoo leder till ökad segregering mellan könen vore det olyckligt. Men jag har en positiv grundinställning, på det hela taget har vi verkligen tagit stora kliv i rätt riktning.

Intervjun publicerades först i: Affärsvärlden