Bloggande polis vill ha jobbet tillbaka

2011-06-15 11:32 Lena Gunnars  
– Bloggen förmedlar en kvinnosyn som präglas av att de är små, inte torra bakom öronen, att de är räddhågsna och att man kan ha sex med dem, hävdar Rikspolisstyrelsens ombud. Foto: Scanpix

Polismannen beskrev i sin blogg hur lik går sönder - och om hur manliga poliser delade på en kvinnlig kollega under en polisfest. – Det är sådant jag hört om, berättade den avskedade polismannen i Arbetsdomstolen.

I går startade huvudförhandlingarna i målet där polismannen genom Polisförbundet vill att avskedandet av honom ogiltigförklaras.

Polismannen bloggade på sin fritid under en FN-tjänstgöring i Sudan. Under pseudonymen Farbror blå beskrev han olika händelser ur ”polisens vardag” i jagform. Bloggen fick namnet Radiobilspolisen.

Läsarna fick veta att personen bakom bloggen var en konstapel som fortfarande jobbade ute och hade gjort så länge. Att han älskade att driva med folk och att han inte tog dem på så stort allvar.

I ett av inläggen beskrivs en episod där ett lik går sönder. Läsaren får en beskrivning av hur huden delade sig och hur ”gojs” rann ut på golvet. Rikspolisstyrelsens ombud Mathias Berg läser även upp inlägg som handlar om hur manliga poliskollegor delar på en kvinna under en polisfest.

– Bloggen förmedlar en kvinnosyn som präglas av att de är små, inte torra bakom öronen, att de är räddhågsna och att man kan ha sex med dem. 

Mathias Berg beskriver en bild till ett av inläggen:

– Vid ett av dem finns en bild på erigerad penis i en byxa. Inlägget handlar om att radiobilspoliser älskar att jaga tjuvar, säger Mathias Berg.

Genom att läsa upp ett 20-tal blogginlägg vill han visa hur polismannens bloggande skadat både polisens anseende och allmänhetens förtroende.

Men polismannen själv säger att inläggen bara är kvalificerat skvaller, uppdiktade skrönor med ett korn av sanning.

– Det är sådant jag hört om. Jag har ändrat ganska mycket i dem för jag ville inte peka ut varken kollegor eller allmänhet, säger polismannen i vittnesförhöret.

När det gick upp för polisledningen vem det var som stod bakom bloggen kallades polismannen förra våren hem från sin tjänstgöring i Sudan. Men han fick inte veta att han skulle bli avskedad förrän en morgon när han satt på bussen på väg till jobbet och läste om det i tidningen. Han faller i gråt när han berättar om händelsen.

– Det var ingen som hade pratat med mig om att jag skulle bli avskedad. Jag blev så chockad för jag hade inte fått några sådana signaler alls. Och jag visste att jag inte hade gjort någonting. Bara skrivit.

Polismannen berättar i rätten hur han försökte ta sig till jobbet trots det han läst i tidningen. Men panikkänslorna gjorde att han inte klarade att jobba resten av dagen.

Han tog semester och sjukskrevs sedan. Han drabbades av depression och ångest.  I dag ångrar han att han skrev bloggen med tanke på hur mycket lidande det skapat för honom själv och familjen.

– Jag har en grundlagsskydd yttrandefrihet som är väldigt stark. Men nu känns det inte så, säger han.

Flera vittnen hördes redan igår. Vittnesförhören fortsätter i dag.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer