Brukare kunde välja bort utländsk personal

2017-05-30 12:18 Tiina Demargne  
Anställda inom hemtjänsten uppgav för radioreportern att det handlar om att personal har "fel" hudfärg eller bär slöja och därför valdes bort. Foto: Jacob Lund / Alamy

I samtliga kommuner i Västernorrland fanns möjligheten för vårdtagare inom hemtjänsten att välja bort personal med utländsk bakgrund. Det visar P4 Västernorrlands granskning.

Enligt samma undersökning skapade flera kommuner även dokument där personal med utländsk bakgrund förbjöds att arbeta med vissa vårdtagare.

Reportern ringde upp enhetschef i kommunerna och uppgav sig ha en förälder som behövde hemtjänst och som hade önskemål om att slippa "utländsk personal".

I Ånge hade enhetschefen även tagit hänsyn till önskemålen om att slippa personalgruppen när det kom till rekrytering av sommarvikarier.

– Just nu har vi ingen med utländsk härkomst och jag har tagit hänsyn till det över sommaren också. Vi har ju det faktiskt lite besvärligt när det gäller hemtjänst, tycker jag. Så just nu har jag ingen anställd och jag kommer, som det ser ut, inte ha det över sommaren heller, säger chefen enligt radion.

I Sundsvall uppgav enhetschefen att hon inte kunde godta sådana krav. Men P4 Västernorrland har dokument från hemtjänstenheten i kommunen som visade att det inte stämmer.

Flera anställda inom hemtjänsten uppgav för reportern att det inte är en fråga om språkproblem, utan att det handlar om att personal har "fel" hudfärg eller bär slöja.

När P4 Västernorrland återigen konfronterade hemtjänstcheferna med deras svar så ändrade de sig, eller besvarade inte samtalen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer