Dagbarnvårdaren överklagar: Jag sparkades på grund av övervikt

2017-02-09 13:07 Tiina Demargne  
Karsten Kaltoft var övertygad om att det var hans fetma som avgjort att just han måste sluta hos Billunds kommun. Foto: Christer Holte

Tingsrätten gav arbetsgivaren rätt: Danske Karstens Kaltofts fetma var inte tillräcklig. Nu överklagar han domen. – I min värld är det inget tvivel om att jag blev sparkad på grund av övervikt, säger han till Sverige Radio.

Som Lag & Avtal tidigare berättat har EU-domstolen sagt att fetma ibland kan klassas som ett handikapp och då måste arbetsgivare anpassa arbetsplatsen till den anställdes fysik.

Men den danska tingsrätten friade hans arbetsgivare. Uppsägningen följde kollektivavtalets regler. Arbetsbristen kommunen hänvisade till var, enligt domstolen, verklig och facket hade inte lyckats visa att fetman var ett funktionshinder. Därför fick dagbarnvårdaren Karsten Kaltoft heller inte skadestånd.

Karsten Kaltoft hoppas att länsrätten tar upp målet under 2017. Han begär 15 månadslöner som kompensation för att ha blivit uppsagd på felaktiga grunder.

– Det berör en stor mängd personer i hela Europa, säger Karsten Kaltoft, till Sveriges Radio.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer