Därför litar inte utbildningsutskottet på regeringen

2012-06-13 10:32 Lena Gunnars  

Utbildningsutskottet känner oro för hur regeringen hanterat frågan om lärarlegitimationer. Därför kräver det att regeringen presenterar en finansieringsplan och en rapport om hur reformarbetet går.

Egentligen skulle lagen som innebär att bara legitimerade lärare ska kunna få fast jobb och sätta betyg börja gälla från och med juli i år. Den ska gälla för både lärare och förskollärare som fått examen eller en anställning efter den 1 juli 2011.

Men eftersom Skolverket inte har hunnit hantera tillräckligt många ansökningar vill regeringen flytta fram kravet på legitimation till den 1 december nästa år.

Utbildningsutskottet ställer sig bakom det förslaget, men känner en oro för hur regeringen har hanterat reformarbetet. Därför vill utskottet att regeringen vid årsskiftet ska återkomma med en finansieringsplan och en rapport om hur reformarbetet går.

Utskottet understryker vikten att resurserna måste vara tillräckliga för att reformen ska fungera i skolan. Men Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig. De tycker att regeringen redan har redovisat vilka ekonomiska konsekvenser ett införande av lärarlegitimationer skulle få.

Lärarlegitimationer

Skollagen innebär att bara legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och sätta betyg. Men för att få legitimationen måste läraren ha tagit examen och genomgått en introduktionsperiod på minst ett år. En nämnd under Skolverket kan varna en lärare, till exempel för oskicklighet, och dra in legitimationen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer