Nyheter

Det finns ingen lag om trivsel

Publicerad

Arbetsmiljölagen är till för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och även i övrigt åstadkomma goda förhållanden. Krav på att arbetsgivaren ska ordna med trivsel finns det inte stöd för i lagen.
- Trivsel regleras inte i arbetsmiljölagen, säger Yvonne Strempl, chef för den organisatoriska och medicinska enheten på Arbetsmiljöverket.
Tyngdpunkten för verkets tillsyn ligger på att någon inte ska skadas i arbetet eller blir sjuk av det. Även om otrivsel i och för sig kan leda till skador eller sjukdom. Vilket också påpekas i de allmänna råd verket utfärdat, Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön, AFS 1980:14. Men de är just bara allmänna råd och som det heter i inledningsstycket står det den enskilde fritt att välja en annan väg för att nå det önskade resultatet. Dessutom är de gamla.
Yvonne Strempl jobbade tidigare på Arbetsmiljöverket i Örebro där hon och hennes kolleger utvecklade något de kallade fokusinspektioner.
- När folk sa att de mådde dåligt på jobbet, att de kände sig inmålade i ett hörn, ville vi se vad det stod för. Fysisk belastning kunde man kompensera för genom att anlita flera människor, använda lättare säckar och diverse hjälpmedel. Psykisk belastning kunde man återhämta sig från med hjälp av korta pauser, semester, vidareutveckling och så vidare. Men från frustration fanns ingen återhämtning.
- Folk som känner sig klämda mellan chefens krav och kundens blir frustrerade, exemplifierar hon.
Den enda lösningen då är att hitta roten till det onda och göra om organisationen, menar Yvonne Strempl. De så kallade fokusinspektionerna används nu när det finns sammansatta problem på en arbetsplats.
- Det är dock inte så ofta vi går på djupet, men ibland är vi tvungna när vi upptäckt en mängd problem.
Att det skulle finnas något föreläggande från någon sådan inspektion, tror hon inte. I stället ställs krav på att de på arbetsplatsen ska jobba mer med problemen själva för att åstadkomma en förändring.
- Det är inte bara som att byta tändstift. Trivsel är som luft, den finns där hela tiden, men vi märker den bara när den blir dålig.

Fakta

Arbetsmiljölagens ändamål
Kapitel 1, paragraf 1:
Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.