Nyheter

DO-anmälningarna ökar

Anmälningarna om diskriminering i arbetslivet ökar. Under 2007 ökade anmälningarna till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, med 27 procent jämfört med 2006.

Publicerad

Särskilt utsatta muslimer och svarta men också romer, berättar ombudsmannen Katri Linna.
- Bland romer har vi märkt en markant ökning. Fortfarande är de så pass marginaliserade att ärendena mer handlar om basala behov, som att få lov att handla på lika villkor i kvartersbutiken, men nu har de även börjat synas i ärenden som rör arbetslivet.
Många muslimer och svarta stöter på fördomar redan vid anställningsintervjun.
- Man frågar dem om deras inställning till slöja, om de har HIV, vad de har för kvinnosyn och så vidare.
Totalt anmäldes 905 fall av diskriminering till DO förra året, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med året innan. Den största ökningen har skett inom arbetslivet - från 273 till 346 anmälningar - och framför allt har gruppen arbetssökande ökat.
- Min teori är att en större andel av dem som upplever diskriminering gör en anmälan snarare än att diskrimineringen ökar. Och det beror på att diskrimineringsfrågorna i stort har fått ett större utrymme i den politiska debatten, men också att DO arbetat tillräckligt framgångsrikt med de här frågorna. Anmälningsbenägenheten ökar, säger Katri Linna.
Det ökande antalet anmälningar - i kombination med effektivare utredningar - har lett till fler ärenden med positiv utgång för anmälaren och därtill fler stämningar till Arbetsdomstolen. Även antalet förlikningar har ökat.
Räknar man bort de ärenden som återtagits, preskriberats eller där anmälan varit allt för bristfällig för att kunna hanteras har 27 procent av anmälningarna resulterat i förlikning eller annan positiv utgång. Det är en ökning med sex procentenheter sedan 2006.
Sedan 2003 har DO vunnit åtta av tio mål i domstol.