Nyheter

Efter #metoo: DO granskar företag inom media, kultur och juridik

Agneta Broberg, diskrimineringsombudsmannen, DO. Foto: Tomas Gunnarsson

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder nu en granskning av ett 40-tal företag och organisationer inom media, kultur och juridik. Bakgrunden är den senaste tidens #metoo-upprop, rapporterar sr.se.

Publicerad

DO har redan fått in en anmälan mot TV4:s ledning om underlåtelse att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Istället för att bara granska TV4, låter myndigheten fler företag ingå i tillsynen.

– Vi har fått information från olika håll, bland annat anmälningar och de upprop som gjorts inom ramen för metoo-kampanjen, som har gjort att vi har landat i det här. Vi tror att det är ett bättre sätt och att vi når fler genom att göra en bredare tillsyn mot flera företag och organisationer än att bara göra en riktad tillsyn mot ett enskilt företag, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, till sr.se.

Enligt Clas Lundstedt kommer tillsynen troligtvis att påbörjas redan den här veckan.

Som Lag & Avtal tidigare berättat är Diskrimineringsombudsmannen inbjuden av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér till ett möte, fredag den 8 december, för att diskutera sexuella trakasserier i arbetslivet.

– Vi bjuder in till en dialog just med anledning av #metoo, sexuella trakasserier och oönskade beteenden på arbetsplatser. Det är en arbetsmiljöfråga, hur människor ska kunna vara trygga och ha en rimlig arbetsmiljö, säger Ylva Johansson.