Nyheter

Efterfrågade tolkar får inte anställning

Dagligen behövs det tolkar för att myndigheter, kommuner och sjukvård ska klara sina uppdrag gentemot de som inte talar svenska. Behovet är konstant och tycks inte minska. Ändå är ytterst få tolkar anställda.

Publicerad

Att tillsvidareanställningen är norm märks inte inom tolkkåren. De allra flesta är uppdragstagare med timslånga påhugg.
- Vi har kämpat länge med frågan och varit med i två statliga utredningar. Den senaste var tolkförmedlingsutredningen 2004. Men ingenting har hänt, säger Ali Labriz, ordförande i Sveriges tolkförbund.
Enligt honom finns det gott om jobb, åtminstone för tolkar i arabiska, franska, kurdiska, spanska och somaliska. Många myndigheter, landsting och kommuner skulle kunna anställa tolkar, anser han.
- Men de har överlämnat ansvaret till privata företag.
Ali Labriz tror att det skulle vara billigare och bättre med anställda tolkar.
- Samspelet skulle också bli bättre och tolkarna skulle bli mer specialiserade.
Att tolkarna till största delen är av utländsk härkomst spelar roll för deras arbetsrättsligt svaga ställning, tror Ali Labriz:
- Hade de varit av svensk härkomst hade den här frågan behandlats annorlunda. Fackliga organisationer hade jobbat på allvar. Tolkarna är trots allt 5 000 personer.
Dan-Eve Johansson, ordförande i Tolkförmedlingsrådet har samma syn på problemet.
- Det hade aldrig fungerat så här om det hade gällt en svensk grupp av människor, säger han.
Rikspolisstyrelsen upphandlar tolkförmedlingstjänster och tecknar ramavtal åt staten. I den senaste upphandlingen från månadsskiftet april-maj blev prissättningen mycket låg på flera håll i landet.
- Det räcker med att räkna baklänges så undrar man om det finns något utrymme för arbetsgivaravgifter, säger han.
Affärsjuristen Magnus Björk på Rikspolisstyrelsen säger att han gör den typen av kvalitativa bedömningar av anbuden och att anbudsgivare diskvalificerats för underprissättning.
Anbudsgivarna kan vara aktiebolag, ekonomiska föreningar eller andra typer av juridiska personer. Det är mycket ovanligt att förmedlingarna håller sig med anställda tolkar.
De flesta tolkar är inte med i något fackförbund. sktf är ändå det förbund som organiserar flest. Förbundet verkar för att tolkarna ska få anställning. Förbundsordförande Eva Nordmark och förbundssekreterare Leif Hansson har tagit upp frågan med arbetsmarknadsministern vid ett möte i november 2007.
- Littorin var välvillig, men det händer inget. Vår inställning är att det bästa vore om tolkarna blev anställda, men det viktigaste är att säkra deras villkor: pensioner, försäkringar och så vidare, säger Leif Hansson.