Nyheter

Ensam kvinna på täppan

Nu är det klart - Sverige har fått en ny ordning med en lag och en myndighet. Alla sju diskrimineringslagarna är borta, liksom alla fyra ombudsmännen.

Publicerad

Den nya myndigheten heter diskrimineringsombudsmannen, DO. Och DO kallas även chefen för den nya myndigheten. Sveriges enda diskrimineringsombudsman är med andra ord en kvinna som heter Katri Linna.
Men hon får inte förväxlas med sig själv som tidigare DO (ombudsmannen mot etnisk diskriminering). Tidigare DO är nedlagd. Liksom Jämo, Homo och HO.
Den nya myndigheten finns nu på plats i två våningsplan i "Strykjärnet", ett nybyggt hus på Torsgatan i Stockholm. Alla medarbetare, utom tillfälligt anställda, vid de nedlagda ombudsmännen, har följt med. Därmed också den samlade kompetensen.
Det rör sig om drygt hundra personer, fördelade på tre avdelningar och åtta enheter på den nya myndigheten, som fått riksdagens uppdrag att motverka alla typer av diskriminering.
Strukturen för nya DO är färdig, men arbetet med att slå ihop fyra myndighetskulturer till en kommer att pågå året ut.
-Hittills har det varit mycket roligt och inspirerande att få arbeta med de nya kollegerna, säger Anna Theodóra Gunnarsdóttir, chef för processenheten, som består av nio jurister, vana processdrivare från de tidigare ombudsmännen.
Det är alltså till nya DO du ska vända dig oavsett vem du är, varför du blivit diskriminerad, av vem och var. Det är själva poängen med den nya ordningen. Skyddet mot diskriminering är en mänsklig rättighet som ska gälla alla lika mycket.
Arbetstagarna ska inte längre behöva tänka på vilken ombudsman de ska vända sig till, och arbetsgivarna har med en och samma myndighet att göra, oavsett om det gäller löne­kartläggningar eller mångfaldsplaner.
-I längden hade det varit ohållbart att ha en myndighet för varje ny diskrimineringsgrund, eftersom det ständigt tillkommer nya, säger Cafer Uzunel, kansliråd vid integrations- och jämställdhetsdepartementet, och en av många hjärnor bakom den nya ordningen.
Den nya myndigheten har tre stora uppgifter: ta emot anmälningar, driva processer i domstol och se till att den nya lagen följs bland annat i arbetslivet. Det har myndigheten fått ett anslag på 90 miljoner kronor för.
Den nya lagen innehåller fler förbud, fler områden och fler grupper i och utanför arbetslivet, som i sin tur innebär att nya DO har fått ett mycket bredare uppdrag än vad de tidigare ombudsmännen hade tillsammans. Ett exempel är det nya förbudet mot åldersdiskriminering. Ingen kan i dag överblicka vad det kommer att innebära i praktiken.
Kommer det att leda till en kraftig ökning av anmälningarna? Vilka anmälningar tänker do i så fall driva till domstol för att få fram rättspraxis, och var kommer domstolarna att lägga ribban?
Att döma av tidigare erfarenheter kommer den nya lagen och myndigheten i sig att leda till att fler personer vänder sig till do. Frågan är om myndigheten klarar av att hantera en kraftig ökning av anmälningarna med den rättssäkerhet som medborgarna har rätt att kräva.
Torbjörn Andersson, chef för arbetslivsenheten på nya do och tidigare Handikappombudsman, är helt övertygad om att myndigheten klarar av en stor ökning av anmälningar från arbetslivet.
-Det är mycket lättare för den nya stora organisationen att hantera en sådan ökning. Det hade varit svårare på mindre organisationer som Jämo eller HO.
Arbetsdomstolens ordförande Michaël Koch säger att det är fullkomligt omöjligt att uppskatta antalet eventuella ålderstvister till följd av den nya lagen. Arbetsdomstolen har dock beredskap för hela lagen, menar han
-Det tillhör vår kärnverksamhet.
Anmälningarna till de nedlagda ombudsmännen har ökat kraftigt redan tidigare. Hos Jämo med 38 procent under 2007 jämfört med 2006. Jämo bedömer att särskilt anmälningarna från missgynnade föräldrar kommer att fortsätta öka. Anmälningar till do ökade med 19 procent under samma period, och hos HO fördubblades de. Även Homo tog emot fler anmälningar.