Nyheter

Facken emot förlängning: ”Apotek misskötte krisavtal”

KRISAVTAL. Svensk Handel som företräder Apoteket AB, Apoteket hjärtat, Kronans apotek och Lloyds apotek, ville förlänga överenskommelsen med Unionen och Sveriges Farmaceuter. Men fackförbunden vill inte det. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. Unionen vägrar gå med på en förlängning av av apotekens tillfälliga krisavtal och hävdar att arbetsgivare har misskött det, rapporterar Kollega.

Publicerad

Unionen, Sveriges Farmaceuter och arbetsgivarna, tog fram partsgemensamma riktlinjer för ett så kallat ”krisavtal” när arbetssituationen under coronapandemins inledning i mars var pressad med anstormning av kunder.

Avtalet som gällde i knappt två månader löpte ut den 20 maj. Svensk Handel som företräder Apoteket AB, Apoteket hjärtat, Kronans apotek och Lloyds apotek, ville förlänga överenskommelsen:

– Läget är fortfarande osäkert. Vi vet inte var i landet det kan utvecklas en större smittspridning och vi har något högre sjukfrånvaro till följd av corona. Vi ser även förändrade köpmönster, med ökad e-handel och att omsättningen i vissa lägen har minskat. Därför ser vi fortfarande ett behov av någon form av partsgemensamma riktlinjer, säger Per Dalekant, avtalsansvarig på Svensk Handel, till Kollega.

Men Unionen är inte intresserat av en förlängning:

– Det var inte jättesvårt för oss att komma fram till det. Det är inte alls samma tryck på apoteken nu som i mars. Nu hinner arbetsgivaren sköta planeringen på det sätt som de normalt gör, säger Anders Fredriksson, Anders Fredriksson, avtalsansvarig ombudsman för apoteken på Unionen, till tidningen.

Facken ger också exempel på hur arbetsgivarna missbrukat krisavtalet, när det gäller byten av arbetsplatser, semestrar och scheman:

– Den nya arbetsplatsen skulle ligga inom normalt pendlingsavstånd för att det skulle vara möjligt att förena familjeliv och arbetsliv. Men företagen planerade dåligt, enskilda individer fick åka långa sträckor och belastades orimligt hårt, säger Anders Fredriksson.

Arbetsgivarparten delar inte beskrivningen och anser att facken, enligt Kollega, borde ha påtalat de problem som medarbetarna upplevde tidigare. Unionen hänvisar till personalens rädsla för repressalier.