Facken välkomnar förslagen: Ingenting saknas

2020-03-31 08:00 TT  

CORONAVIRUS. LO och TCO välkomnar regeringen och samarbetspartiernas förslag om satsningar på att hjälpa dem som förlorar sina jobb under coronakrisen. Även Svenskt Näringsliv ser positivt på förslagen men efterlyser satsningar på korttidspermitteringar.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att "ingenting saknas" i de förslag som presenterats om att sänka kraven på vem som kan få a-kassa och höja ersättningstaket, utöka Arbetsförmedlingens kapacitet och att satsa på fler utbildningsplatser.

– Det är klart att det är väldigt bra förslag. Jag tror att tiotusentals människor har undrat hur de ska kunna betala sin nästa månadshyra, säger Thorwaldsson.

Thorwaldsson ser förslagen som det tredje steget i ett större åtgärdspaket som tidigare har handlat om att minska smittspridningen genom att ta bort karensdagen och att sänka arbetsgivaravgiften för att rädda småföretagen.

–  I dag är det ingenting som saknas. De svenska parterna har levererat, säger han.

Läs mer: Regeringen gör det lättare att få a-kassa

Thorwaldsson uppger att LO har märkt av att fler än tidigare går med i a-kassan.

– Vi har haft en liten rapport i dag, och jag kan säga utan att överdriva att tiotusentals har sökt sig till a-kassorna. Det är väldigt många som förstår att nu måste man bli medlem, säger han.

Även TCO:s ordförande Therese Svanström är positiv till förslagen som lagts fram.

"På så vis kan fler få a-kassa om de skulle bli av med jobbet. Och det är dessutom rimligt att staten tar det ansvaret för den grupp människor som annars hade tvingats söka försörjningsstöd hos kommunen", säger Svanström i ett pressmeddelande.

"Satsa på korttidspermittering"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger i en skriftlig kommentar till TT att flera av satsningarna är bra, men att det även krävs satsningar på systemet för korttidspermittering. Svenskt Näringsliv vill att det ska vara möjligt att minska sysselsättningen och då även företagens andel av den totala lönekostnaden till 0 procent.

”Flera av de utbildnings- och omställningssatsningar som presenterats är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger Jacke.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer