Nyheter

Får man ha fackliga möten när som helst?

Jag jobbar som vd för ett mellanstort bolag. Vi har kollektivavtal och jag upplever att vi har ordning och reda och en bra dialog med medarbetarna. Nu ska en del av medarbetarna bilda en lokal klubb och har kallat till möte på arbetstid för att diskutera bildandet och sen ha årsmöte. Mitt i lågkonjunkturen krävs en extra arbetsinsats från oss alla i företaget för att säkerställa att vi får in de intäkter vi behöver. Därför undrar jag om det verkligen är så att medarbetarna får göra sådant på arbetstid? Är inte det något som man gör på egen tid? Vad gäller och hur ska jag hantera det?

"Osäker direktör"

SVAR:

Ett anställningsavtal innebär att arbetstagaren står till förfogande för att utföra arbete under den avtalade arbetstiden mot en överenskommen ersättning. För att arbetstagaren ska ha rätt till ledighet från arbetet krävs att detta framgår av anställningsavtalet eller av lag eller kollektivavtal.


I medbestämmandelagen finns det regler som skyddar föreningsrätten. Dessa regler innebär bland annat att en anställd har rätt att tillhöra och verka för sin fackförening eller för att en sådan bildas.


Men reglerna i medbestämmandelagen ger inte en anställd rätt att arbeta fackligt på betald arbetstid.


I förtroendemannalagen finns det regler om rätt för fackliga förtroendemän att arbeta fackligt på arbetstid.

Läs också:


Kent Brorsson, Chefsjurist HEFA


Stefan Ruben, Advokat, Berglund och Co Advokatbyrå


Dan Holke, VD, LO-TCO Rättsskydd