Färgtest i läkarutbildningar stoppas

2020-02-04 11:29 TT  

Flera regioner stoppar nu ett moment i läkarutbildningar som uppmärksammats med utmärkelsen årets förvillare. I momentet används ett personlighetstest där människor delas in enligt olika färger. Testet kritiseras för att sakna vetenskaplig grund.

Årets förvillare delas ut av föreningen Vetenskap och folkbildning. I början av januari gick utmärkelsen för 2019 till fyra regioner (tidigare landsting): Västra Götaland, Halland, Östergötland och Västernorrland.

Alla har fyra har köpt in och betalat för utbildningar där ett moment handlar om att alla människor kan indelas i någon av fyra grupper, med olika färger och personlighetsegenskaper.

"Ska avslutas"

Nu stoppas det kritiserade momentet i flera av regionerna.

I Västra Götaland finns på central nivå en förväntan om att detta ska avslutas i alla förvaltningar, säger Gabriel Holmqvist vid regionens presstjänst till TT.

Även i Halland och Östergötland plockas momentet med personlighetsfärger bort från utbildningarna där det förekommit, uppger regionerna.

Läs mer: Rena lurendrejeriet eller träffsäkert verktyg?

I Västernorrland funderar man på saken inför nästa utbildningsstart till hösten. Men inget beslut är fattat, skriver regionens presstjänst i mejl till TT.

Färgtestet har förekommit som en liten del i vidareutbildning av läkare. Det har dock mötts av hård kritik.

– Modellen, eller kartan, är ingen bra beskrivning av hur människor fungerar. Där har du det största problemet, säger Magnus Lindwall, psykologiprofessor vid Göteborgs universitet, till P4 Skaraborg.

Har betalat elva miljoner

Just Skaraborgs sjukhus är en av de enheter i Västra Götaland som nu stoppar momentet med personlighetsfärger i läkarutbildningar.

Enligt Magnus Lindwall har ingen uppföljande forskning kunnat visa att teorin om personlighetsfärger stämmer.

De fyra regionerna har totalt betalat drygt elva miljoner kronor för utbildningar där den kritiserade färgmodellen ingått som en del, uppger Dagens Medicin.

Läs mer på Personal & Ledarskap: Regionerna som slösat skattepengar på DISC/DISA är årets förvillare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna