Nyheter

Fastighets organiserar papperslösa

Som första förbund inom LO, TCO och Saco har Fastighetsanställdas Förbund beslutat att organisera de papperslösa. Tidigare är det bara Syndikalisterna som tagit det steget.

Publicerad

Förbundet vill på det sättet motverka ekonomisk brottslighet och se till att alla medlemmar, med eller utan papper, får rättvisa löner och arbetsvillkor, heter det i ett uttalande från förbundsordföranden Hans Öhlund.
Är det lagligt att organisera någon som saknar upphålls- och arbetstillstånd i Sverige?
- Vi är inte underställda polisen eller någon annan myndighet. Det är vi som äger frågan, vi bestämmer själva, svarar Sten Erik Johansson, ombudsman.
Men har ni undersökt frågan?
- Ja, det har vi gjort. Och vi har kommit fram till att det är som att organisera vilken anställd som helst. Det finns ingen som helst skillnad.
Fastighets uppskattar att var tionde anställd inom förbundets avtalsområden, eller minst två tusen enbart i städbranschen, är papperslösa.
Konkret betyder beslutet att en papperslös kan få ett medlemskap i förbundet med samma rättigheter som vilken medlem som helst.
Det innebär bland annat att även papperslösa kommer att omfattas av förhandlingar om löner och arbetsvillkor, ha rätt till fackliga försäkringar som hemförsäkring och olycksfallsförsäkring, samt fackligt stöd mot diskriminering.