Finansförbundet nästa för tidigare ministern

2019-04-25 00:00 Elisabet Örnerborg  
Föräldraförsäkringen är en av de jämställdhetsfrågor Hillevi Engström brinner för. ”Den är central för att utjämna skillnaderna mellan könen i hemmen.” Foto: Eero Hannukainen/TT

Anställningsintervjun. Hillevi Engström är på besök hos Finansförbundet för att träffa medarbetare och boka samtal. Hon börjar här som kanslichef den 1 juni.– Jag blev kontaktad av ett rekryteringsföretag. Det här lät som ett intressant förbund, kompetent och väl skött.

Hillevi Engström med ett för­flutet som ombudsman i ett TCO-förbund, som ordförande i arbetsmarknadsut­skottet, arbets­marknadsminister, bistånds­minister och kommundirektör, går till en tjänst som kanslichef i ett mindre förbund.

Är du inte över­kvalificerad för jobbet som kansli­chef?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag hoppas kunna göra ett bra jobb. Det här är ett jobb som är utvecklande och stimulerande och i ett sådant viktigt område som finansmarknaden är.

Vad ska du göra som kanslichef?

– Tillsammans med kansliets kompetenta medarbetare säkerställa att styrelsen har underlag med hög kvalitet för att fatta beslut och säkerställa att dessa genomförs. Utveckla verksamheten, komma med förslag och idéer, rekrytera och behålla medlemmar.

Vad tänker du om Finans­för­bundets jämställdhetsarbete med kollektivavtalsregler för hur löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska?

– Jag är ännu inte insatt i kollektivavtalet men det bidrog nog till att jag rekryterades att jag har ett stort engagemang i jämställdhets­frågorna. Jag tog fram Polis­för­bundets första jämställdhetspolitik. Jag var förbundets första kvinnliga ombudsman! Jag har också jobbat med jämställdhet hos Moderaterna.

Vad anser du vara mest gynnande för jämställdheten?

– Föräldraförsäkringen, den är central för att utjämna skillnaderna mellan könen i hemmen. Jag är också förespråkare av de individuella mamma- och pappa­månaderna.

Och den första juni börjar du?

– Jag har redan fått ett väldigt gott intryck av styrelsen och kansliet och känner mig välkommen. Jag tycker att det ska bli spännande att återknyta kontakterna med arbetsmarknadens parter, både på arbetsgivarsidan och på den fackliga sidan.

Vilka frågor tycker du är viktigast att förbundet driver?

– Att medlemmarna garanteras en omställningsförmåga och får utveckla sin kompetens, det är viktiga frågor. Arbetsmiljö och anställningsvillkor är förstås alltid viktiga för Finansförbundets medlemmar.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen