Finska pappersarbetare går ut i strejk

2020-01-27 10:25 TT  
Finländska pappersmaskiner stannar i dag, när pappersarbetare tas ut i strejk. Foto: Pernilla Wahlman / TT

Omkring 9 000 pappersarbetare i Finland går ut i strejk, sedan förhandlingarna strandat under söndagskvällen strax före midnatt.

Strejken inleddes klockan 06 och ska pågå till den 17 februari, om parterna inte kommer överens, rapporterar Svenska Yle.

Arbetsgivaren, Skogsindustrin, har i sin tur varslat om en lockout, som ska träda i kraft den 10 februari och gälla i tre dagar. Då får arbetare inte dyka upp på sina jobb och får heller ingen lön.

Konflikten gäller främst lön, och de 24 extra timmar om året som anställda arbetar utan lön som infördes för att öka landets konkurrenskraft 2016.

Dessutom tas 6 000 anställda i Industrifacket ut i strejk. De arbetar inom den så kallade mekaniska skogsindustrin, så aktionen berör bland annat anställda vid sågverk. Den strejktiden har förlängts till tre veckor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen