Förbanna inte ljuset – dra ner en gardin!

2017-03-30 00:00 Lena Gunnars  

Sömnstörning. När vårljuset är här får var femte svensk svårt att sova.– Då har den biologiska klockan kommit i ofas, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet.

Våren ger majoriteten av befolkningen en energikick. Men för runt 20 procent innebär den en extrem trötthet.

– Dagslängden förändras så snabbt att den biologiska klockan inte hinner med, säger Torbjörn Åkerstedt.

För mycket av sömnhormonet melatonin cirkulerar då runt i blodet. Hormonet ska egentligen göra oss trötta och hjälpa oss somna på kvällen. Men för en del människor sipprar hormonet ut i blodet även på dagen.

Om du hör till dem som blir trötta på våren råder Torbjörn Åkerstedt dig att vara mycket utomhus. Och att röra på dig. Om man har stora problem finns ljus­terapi på en del sjukhus. Det finns också behandlingslampor.

– Då får du en ordentlig dos ljus på morgonen när det är mörkt. Om du får det under en längre period blir du inte lika påverkad av förändringen i dagens längd.

En del yrkesgrupper jobbar skift och har många nattpass. Det finns inga studier på vad som händer när nattarbetare kommer in i vårljuset. Det man vet sedan tidigare är att nattarbetare sover sämre dagtid på sommaren.

– Det är klart att det är lättare att sova på dagen när det är mörkare. På sommaren är det dessutom varmt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer