Företagshälsans psykologer: Vi pressas till beställningsjobb

2019-04-09 16:33 Tiina Demargne  

Psykologer inom företagshälsovården larmar om att de uppmanas göra utredningar med en tydlig, tveksam agenda. Detta för att bevisa att anställda är olämpliga, för att det ska kunna stödja uppsägningar eller andra repressalier, skriver DN.

– Det är väldigt problematiskt, säger Kristina Taylor, ordförande i Sveriges Psykologförbunds etikråd till tidningen.

Det kallas beställningsjobb, när psykologens bedömning ska användas för att bevisa oförmåga hos en person. Avsikten är att lättare kunna säga upp en person.

– Det en jättetydlig ökning av psykologer som är bekymrade över att de får den här typen av uppdragsbeskrivningar eller önskemål från kunder eller sina egna chefer. Det hörde vi aldrig talas om tidigare, säger Kristina Taylor, till DN.

Enligt psykologernas yrkesetiska regler är det tydligt att deras arbete ska värna klienten i första hand.

Stefan Blomberg som är psykolog och forskare vid Linköpings universitet kommenterar uppgifterna i artikeln:

– Det gäller att kunna se om ett uppdrag verkar vara ett beställningsjobb bara för att bli av med någon. Det faller ibland på att den enskilda psykologen inte har tillräcklig kompetens för att ifrågasätta ett sånt uppdrag.

– Många företag inom branschen mår ganska dåligt ekonomiskt och då vill det till att ha mod att tacka nej till vissa uppdrag, säger han vidare till DN.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna