Nyheter

Företagshälsovård i fokus för forskning

Regeringen öronmärker 20 miljoner kronor till arbetslivsforskningen. Pengarna ska finansiera forskning om ledarskap och arbetsorganisation. Företagshälsovård bör bli ett eget kunskapsområde.

Publicerad

I regeringens forskningsproposition får Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, drygt 55 miljoner kronor mer åren 2009-2012. Av dem ska 20 miljoner kronor användas till arbetslivsforskning. Där ingår forskning om arbetsmarknad, arbetsorganisation och arbetsmiljö.
Regeringen motiverar sitt förslag bland annat med att arbetsmarknadsforskning behövs för att veta hur politiska reformer påverkar hur arbetsmarknaden fungerar. Vem som ska finansiera forskning om hur ledarskap och arbetsorganisation påverkar företagens effektivitet, har hittills varit osäkert. Nu är det ett av områdena som regeringen tycker att de öronmärkta pengarna ska användas till. I det sammanhanget bör diskussionerna mellan Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet om ett gemensamt centrum för hälsa i arbetet fortsättas.
Regeringen vill också att FAS ska fundera över att göra ett tvärvetenskapligt forskningsprogram för företagshälsovård. Det skulle kunna göra sambandet mellan företagshälsovårdens insatser och minskad sjukfrånvaro tydligare, tror regeringen.
Just detta förslag ställer sig FAS tveksamma till eftersom det saknas finansiering för det. Erland Hjelmqvist, huvudsekreterare i FAS, är annars i huvudsak positiv till propositionen:
- Regeringens förslag markerar arbetslivsforskningens betydelse genom de särskilda medel som avsätts för det ändamålet. Det är glädjande mot bakgrund av det läge som uppstod i och med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, skriver han i ett pressmeddelande.
LO anser däremot att regeringens förslag inte alls kompenserar den forskning som försvann genom att Arbetslivsinstitutet lades ner. TCO beskriver anslaget till arbetslivsforskningen som växelpengar och menar att regeringen tar på sig ett stort ansvar för framtida problem som avsaknaden av en struktur för arbetslivsforskningen kan föra med sig.
LO oroar sig också för att gapet mellan forskning och praktik ska utvidgas genom det föreslagna kvalitetssystemet för tilldelning av forskningsmedel.
Även Saco är kritiskt till att det är externa forskningsanslag och citeringar som ska styra tilldelningen.