Nyheter

Fyrfaldig ökning av antalet egenanställda

Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion.

Gränsfall. En ännu liten men växande skara jobbar i en juridisk gråzon som egenanställda. – Vi ser att a-kassorna fattar ett beslut och Försäkringskassan ett annat, säger Ann-Therese Enarsson på TCO:s tankesmedja.

Publicerad

De egenanställda har ökat från 4 000 år 2000 till 18 500 år 2015. Det framgår av en ny rapport från TCO:s tankesmedja Futurion.

– Det är en anmärkningsvärd ökning, säger Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion.

Egenanställda är en grupp som utför arbete på uppdrag. De är anställda av ett egenanställningsföretag som i sin tur fakturerar kunden. De flesta egenanställda finns i tjänstesektorn inom kultur, media och design. Närmare 40 procent hade antingen en högskoleutbildning på minst tre år ­eller hade gått igenom en forskarutbildning. Fler än hälften jobbar även med annat.

Exakt hur många de egenanställda är och hur mycket de jobbar är oklart, visar Futurions rapport som även refererar tidigare studier. En tydlig och vedertagen definition av vad egenanställning är saknas och små förskjutningar påverkar gruppens storlek.

– Jag trodde att det skulle vara lite mer ordning, säger Ann-Therese ­Enarsson.

Rapporten slår fast att egenanställning inte är ett juridiskt begrepp utan att det befinner sig någonstans i en gråzon mellan begreppen arbetstagare och uppdragstagare. Myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket kan göra olika bedömningar och för a-kassorna tar ärenden som gäller egenanställda mycket tid. En jurist som intervjuas i rapporten säger att de domar som finns pekar åt olika håll. Hittills har flera a-kassor inte ansett att de egenanställda är ­arbetstagare. Försäkringskassan har ofta gjort motsatt bedömning.

Ann-Therese Enarsson funderar över konsekvenserna för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Om de betraktas som anställda så har egenanställningsföretaget ansvaret. Men hur ska det gå till i praktiken?

Läs rapporten här: Egenanställningar - den svenska partsmodellens ingenmansland