Häktets chefer frias även i hovrätten

2015-09-18 14:37 Ann Norrby  
Det var den 3 oktober 2011 som den 24-åriga kriminalvårdaren blev ihjälslagen av en intagen på häktet i Flemingsberg. Foto: Scanpix

Det var för mycket begärt att den mördade häktesvaktens chefer skulle inse att personalen skulle bryta med rutinerna. Därför friar även hovrätten cheferna.

Häktesvakten i Huddinge mördades hösten 2011 av en intagen som hon hade tagit ut på promenad. Åklagaren krävde att tre chefer på häktet skulle dömas för arbetsmiljöbrott som vållande till dödsfallet.

Tingsrättens majoritet ansåg dock att cheferna inte var ansvariga för mordet. Tre av domstolens ledamöter ansåg att två av cheferna skulle fällas för vållande till annans död.

Åklagaren överklagade domen.

Men även hovrätten anser att det inte kunde krävas av häktescheferna att de skulle förstå att rutinerna skulle fallera så som de gjorde i samband med mordet. Enligt rutinerna skulle inte en vakt lämnas ensam med en så farlig intagen.

En av nämndemännen i hovrätten anser dock att de två cheferna skulle dömas för vållande till annans död.

Domen

18 september 2015, Svea hovrätt, mål B 1873-15.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer