Hamnstrejken fortsätter - inga förhandlingar i sikte

2019-01-28 10:34 Tiina Demargne  
Strejkvakter utanför Malmö hamnområde när strejken inleddes den 22 janauri. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) På måndagen strejkade Svenska Hamnarbetarförbundets medlemmar i Söderhamn och i Göteborgs roro-terminal. Det var de sista aktionerna i det första varslet. Men fler är annonserade.

Enligt Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, är man ännu inte närmare en lösning på konflikten. Därför varslar facket om två nya punktstrejker som ska genomföras den 6 februari.

– Än så länge går det baklänges. Vi har begärt förhandlingar och första svaret vi fick var att arbetsgivaren inte har tid att träffas förrän 4 februari. Nu har man svarat att man inte har någon skyldighet att förhandla, säger han till TT.

Sveriges Hamnar svarar med spegel- och konsekvenslockout.

”Vårt fokus ligger på att få ett slut på strejken men Hamnarbetarförbundet trappar upp. Vi har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett andrahandsavtal som i princip mött alla deras krav. Trots det väljer de att fortsätta strejka. Det är olyckligt att ytterligare två hamnar drabbas, detta slår hårt mot industrin och svensk ekonomi”, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Strejken inleddes den 23 januari och rör rätten att få teckna kollektivavtal, som Transport, och förhandla lokalt.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna